zondag 2 oktober 2016

Onenigheid: sluit het hoofdstuk goed af

Onenigheid en meningsverschillen zijn niet überhaupt slecht. Soms kunnen ze de lucht klaren en tot helderheid leiden. Maar als twee mensen die elkaar eeuwige trouw hebben beloofd, het niet meer zien zitten en elkaar niet kunnen luchten of zien, dan wordt het een probleem. Vooral als samen nog afspraken over de zorg van kinderen moeten worden nageleefd.


Eigenlijk is het niet vreemd dat een groot deel van de mensen die hebben besloten om hun echtelijke verbintenis te verbreken, daarna niet als goede vrienden verder kunnen gaan. Het zijn immers vaak spanningen, onenigheid en botsende ideeën die hebben geleid tot de breuk.


onenigheidDeze spanningen kunnen zelfs na de breuk erg hoog oplaaien en escaleren in pijnlijke woordenwisselingen en gemene streken. De situatie verergert als één van de ex-partners, nog voordat het inkt op de scheidingspapieren behoorlijk is opgedroogd en ze beiden in rustig vaarwater zijn beland, hertrouwt of met iemand anders gaat wonen. Wanneer ook de derde persoon een duit in het zakje doet en de gemaakte afspraken in de war schopt, dan is het hek van de dam.


Onenigheid en het effect op kinderen


Uit onderzoek blijkt dat vooral kinderen heel erg lijden onder een echtbreuk. Ze raken een stukje standvastigheid en zekerheid kwijt. Dit kan een scala van emoties teweegbrengen zoals woede, verdriet en onzekerheid. Deze gevoelens kunnen tot negatief gedrag leiden. Het welzijn van de kinderen moeten voor ouders op de eerste plaats staan. Of ze het wel of niet met elkaar kunnen vinden, doet er niet toe. Beiden hebben het beste met hun vlees en bloed voor over en moeten daarvoor wat water in de wijn kunnen doen.


Groepen


Een deel van de oud-echtparen regelen alles goed met elkaar. Een klein percentage blijft zelfs goede vrienden of kunnen af en toe ergens samen bijeenkomen. Door het hoge spanningsveld waarin ze een hele tijd verkeerden, hebben anderen geen behoefte aan wederzien, tenzij het gaat om de afhandeling van afspraken. Door de breuk herwinnen velen hun zelfvertrouwen en gaan fier verder door het leven.


Lessen


Of ze gaan kniezen, zich in eenzaamheid gaan dompelen, een nieuwe verbintenis aangaan of gaan genieten van hun vrijheid, het is belangrijk dat ex-partners het hoofdstuk van een fout gelopen huwelijk goed afsluiten. Gebeurt dat niet, dan is een goed begin van een andere fase in het leven haast onmogelijk. Onthoud dat alles het resultaat is van actie en reactie en kijk met dit in gedachten ook naar je eigen inbreng. Ook uit een slecht verlopen verbintenis kunnen er altijd leerrijke lessen voor de toekomst worden geleerd.



Onenigheid: sluit het hoofdstuk goed af

Geen opmerkingen:

Een reactie posten