dinsdag 18 oktober 2016

Mama ik lust dat niet !

Mama ik lust dat niet! Er is troost voor ouders van moeilijk etertjes. Kinderen die weinig tot niets lusten zijn geen vervelende of moeilijke kinderen. ‘Niet lusten’ zou namelijk genetisch bepaald zijn. Dat betekent meteen ook dat het niet aan je manier van opvoeden ligt dat je kind weinig lust. Of toch niet helemaal …Mama ik lust dat niet ! Wetenschappers aan de universiteit van North Carolina in de Verenigde Staten kwamen tot die – ietwat verrassende – conclusie toen ze het eetgedrag van een- en twee-eiige tweelingen bestudeerden. Eeneiige tweelingen zijn genetisch volledig identiek, dus zij hebben allemaal dezelfde genen. Twee-eiige tweelingen daarentegen verschillen genetisch evenveel van elkaar als gewone broers en zussen. Bij die laatste kan je er dus van uitgaan dat ze dezelfde opvoeding genieten, maar genetisch van elkaar verschillen.


Het onderzoek concentreerde zich op kinderen tussen vier en zeven jaar. Een vergelijkbaar onderzoek werd al eerder gedaan bij volwassenen en oudere kinderen. De conclusies van dat onderzoek waren gelijkaardig.


Het was precies dat eerdere onderzoek dat wetenschappers inspireerde om na te gaan of wat voor volwassenen gold ook toepasbaar was op kleine kinderen. En dat bleek dus inderdaad zo te zijn.


Mama ik lust dat niet: zou voor 72 procent genetisch bepaald zijn. De overige 28 procent heb je als ouder dus wel zelf in de hand.  Wilskracht en consequent handelen kunnen de genetische krachten wel degelijk aan banden leggen. Maar het is natuurlijk wel een troost te weten dat je de verantwoordelijkheid voor het hebben van een kind dat weinig lust niet (helemaal alleen) hoeft te dragen.Mama ik lust dat niet !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten