dinsdag 11 oktober 2016

Populairste babynamen in 2011

We hebben het al eerder gehad over babynamen: waarom je voor zus of zo’n naam kiest, wat de naam van je kind zegt over jou, de herkomst van namen en de betekenis ervan. Onlangs verschenen ook weer de lijstjes met de populairste babynamen in 2011.Bij de meisjesnamen wordt de lijst van populairste babynamen nog steeds aangevoerd door Emma, een naam die 409 ouderparen het voorbije jaar aan hun dochter gaven.

Andere populaire meisjesnamen zijn Julie (356 keer), Lotte (333 keer), Marie (332 keer) en Elise (324 keer).


Populairste babynamenVoor de jongens zijn vooral namen die beginnen met een ‘l’ erg in trek.  Hoogvlieger daar is Lucas (365 keer), gevolgd door Liam (324 keer), Lars (308 keer) en Leon (299 keer).  De top vijf wordt afgesloten door Daan (294 keer).


Vaak zien we dat namen verschillende jaren na elkaar populair blijven.  Dat is volgens sociaal psycholoog Raymond Smeets ook niet zo verwonderlijk.  Namen die vaak gekozen worden, hoor je nu eenmaal vaker, waardoor je er sneller aan denkt wanneer je zelf een naam moet kiezen voor je kleine spruit.  Dat bij de jongens een bijbelse naam de lijst aanvoert, noemt Smeets eerder vreemd, aangezien het geloof in de maatschappij van vandaag een steeds kleinere rol speelt.


Toch blijkt dat veel ouders bij het kiezen van een naam vooral gaan voor wat ze mooi vinden.  Herkomst en betekenis spelen daarbij minder een rol.  Originaliteit is voor veel ouders wel een doorslaggevende factor.


Op de website van babyplaza.be vind je een overzicht van duizenden namen met de betekenis.

Een andere tendens is het vernoemen van je kind naar iemand anders.  Nieuw is dat niet, al werden kinderen vroeger vaak vernoemd naar een familielid, meestal hun vader of grootvader.  Vandaag kiezen ouders er vaker voor om hun kind te noemen naar bekende figuren.


Zo werden er het afgelopen jaar bijvoorbeeld veertien Pippa’s geboren.  Ze werden genoemd naar het knappe schoonzusje van de Britse prins William.


Dat de naam Pippa ‘paardenvriend’ betekent, zal daarbij minder de doorslag hebben gegeven dan het feit dat Pippa Middleton een knappe verschijning is.  Want zo werkt het principe van vernoemen: je geeft je kind de naam van iemand anders, in de hoop dat het bepaalde eigenschappen van die ander in zich draagt.  Time will tell…Populairste babynamen in 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten