donderdag 6 oktober 2016

Het zwangerschapsdieet

Wanneer een vrouw zwanger is maakt zij een bijzondere periode door. In het lichaam zijn vele veranderingen gaande en daardoor is er meer behoefte aan voedingsstoffen. Om de ongeboren baby een goede start te geven is een zwangerschapsdieet met gezonde en gevarieerde voeding heel erg belangrijk.



zwangerschapsdieetHet zwangerschapsdieet


Een dieet volgen tijdens je zwangerschap is niet aan te raden. Het is een ander verhaal wanneer dit om medische redenen is. Doe je aan een zwangerschapsdieet op eigen houtje, dan is het risico groot dat je baby geboren wordt met een te laag geboortegewicht.


Gezonde, gevarieerde en gebalanceerde voeding is dus erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Dit is en voor moeder en voor de baby het best. Tenzij het dieet op advies en in overleg met een diëtiste of verloskundige wordt gedaan, kunnen er nadelige gevolgen aan het volgen van een zwangerschapsdieet zitten. Dit kunnen zijn:


  • Kans op diabetes 2;

  • Kans op hart- en vaatziekten;

  • Kans op overgewicht op latere leeftijd.

Zoek bij angst voor overgewicht na de bevalling dus contact op met een dietiste voordat je op eigen houtje iets begint.


Tijdens de zwangerschap is het uiteraard van groot belang dat je een dieet volgt dat alle voedingsmiddelen voor het kind en jou bevat. Het kind is voor de groei en ontwikkeling namelijk afhankelijk van wat moeder drinkt en eet. Zorg dus voor een menu vol eiwitten, mineralen, vet, vitaminen en koolhydraten. Hiermee loop je minder kans op complicaties of een zwangerschapsvergiftiging tijdens het bevallen.


Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap behoeft aan calorieën. De beste methode is om deze te verdelen over de drie maaltijden of bij voorkeur vijf of zes kleinere maaltijden. Hoe verder de zwangerschap vordert, hoe meer eetlust je zult krijgen. Dit komt doordat er meer van je lichaam wordt gevraagd. De ongeboren baby heeft bepaalde voedingsstoffen nodig, en daarom moet de moeder sommige producten vaak eten. Het is belangrijk extra calcium uit melkproducten te halen. Sla het ontbijt nooit over!


Een voorbeeld zwangerschapsdieet


  • 2 porties bladgroenten

  • 3 graanproducten

  • 1 glas sinaasappelsap

  • 1 portie fruit

  • 4 glazen melk of melkproducten

  • 4 porties eiwitrijk voedsel


Het zwangerschapsdieet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten