donderdag 20 oktober 2016

Zwangerschapskwalen op een rijtje

In de 40 weken van je zwangerschap krijgen veel vrouwen te maken met verschillende ongemakken en zwangerschapskwalen op een rijtje. Lees hier wat de meeste nieuwe mama’s kunnen verwachten tijdens de zwangerschap.Zwangerschapskwalen: rugpijn


Veel vrouwen hebben last van hun rug tijdens de zwangerschap. Meestal aan het einde van een zwangerschap soms gebeurt dit echter ook eerder. Je buik wordt groter en je lichaam moet zich hieraan aanpassen. Je ruggengraat gaat wat anders staan omdat je baarmoeder groter wordt en je zwaartepunt verandert.

Leg er iets warms op je rug of gebruik, als het echt niet meer gaat, een pijnstiller (paracetamol). Er bestaan speciale zwangerschapsgordels, maar die werken niet altijd. Overleg dit eventueel met je huisarts.


ZwangerschapskwalenStemmingswisselingen


De zwangerschap is een periode vol emoties. Hormonen zullen je stemming beïnvloeden vergelijkbaar met de stemmingen die je kan hebben bij rond je menstruatie. De schommeling van de hormonen tijdens de zwangerschap zijn zeer sterk. Zorgen over de baby en vermoeidheid daarbij opgeteld zorgt voor een groot pak ‘moodswings’. Je kan verdrietig worden om alles, maar ook boos of paniekerig. Maar je kan gerust zijn, het gaat op den duur gewoon weer over.


Kramp in de benen (kuiten)


Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen vaak last van kramp in de benen. Het komt vaak voor tijdens een zwangerschap en naarmate de zwangerschap vordert kun je er ook nog eens meer last van gaan krijgen. Hoe het precies  komt is niet duidelijk. Een minder goede doorbloeding kan een oorzaak zijn of een verminderd calcium en magnesium gehalte. Zorg ervoor dat je overdag niet te veel staat en dat je een goede doorbloeding hebt.


Het kan helpen om met je voeten omhoog te slapen. Soms helpt ook een wisseldouche. Begin  dan met warm water en wissel dit af met een snelle koude douche en herhaal dat een aantal keren. Strek je benen en trek je tenen naar je toe als je weer kramp hebt of voelt aankomen. Misschien dat je partner je hierbij een beetje kan helpen. Maar een stukje stappen of een massage kan ook heilzaam werken.


Zwangerschapskwalen: afscheiding


Tijdens je zwangerschap krijgen de meeste vrouwen meer last van vaginale afscheiding die normaal gezien wit, dun en bijna geurloos zal zijn. Wanneer het echter jeukt, bruin, geel of groen wordt, pijnlijk of brandering aanvoelt of sterker gaat ruiken, kan het zijn dat je een schimmelinfectie hebt. In dat geval moet je even contact opnemen met je huisarts. Het gebruik van een vaginale spray wordt afgeraden. De natuurlijke afweer tegen vaginale infecties kan door dit gebruik verstoord raken.


Lees ook de zwangerschapskwalen op een rijtje die je tijdens de 40 weken van je zwangerschap kan krijgen. 1ste trimester2de trimester3de trimesterZwangerschapskwalen op een rijtje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten