dinsdag 25 oktober 2016

Kruipen? Niks van! Ik wil stappen!

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat baby’s niet meer kruipen, maar direct beginnen te stappen. Dat lijkt misschien wel heel leuk en flink van je kleintje, maar die tendens is niet alleen maar positief.kruipenKind en Gezin en de Gezinsbond hebben vastgesteld dat het begin van deze ontwikkeling grofweg samenvalt met het begin van de campagne ter preventie van wiegendood. Onderdeel van die campagne was dat jonge moeders steevast het advies kregen om hun baby niet te slapen te leggen op hun buikje. Maar veel ongeruste mama’s hebben daardoor de neiging om hun baby ook wanneer hij wakker is altijd op zijn rugje te leggen.


Toch is het voor de motorische ontwikkeling van een baby belangrijk dat hij geregeld op zijn buik ligt. Zo leren ze van links naar rechts draaien, omrollen en zich opduwen tot hand- en kniestand. Vanuit die houding beginnen ze te kruipen, een beweging waarin de basis gelegd wordt voor de stabiliteit die ze nodig hebben wanneer ze beginnen te stappen. Kindjes die niet kruipen, leren (vaak heel wat later) rechtstaan vanuit zit.


Specialisten vinden het echter te kort door de bocht om de enkel in de preventiecampagne tegen wiegendood een oorzaak van deze tendens te zien. Het kan volgens hen namelijk net zo goed zijn dat baby’s te weinig gestimuleerd worden tot kruipen, hetzij thuis, hetzij in de crèche of bij de onthaalmoeder.Kruipen? Niks van! Ik wil stappen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten