donderdag 13 oktober 2016

Je vruchtbare dagen berekenen

Natuurlijk kun je best onze vruchtbaarheidscalculator gebruiken om je vruchtbare dagen berekenen. Maar daarnaast is het ook handig om naar je lichaam zelf te kijken. Een goed inzicht in je cyclus zal je kans om zwanger te worden vergroten. Er zijn twee zaken waar je kunt op letten…1. Cervixslijm


<vruchtbare dagen berekenenMeteen na je menstruatie zit je baarmoedermond helemaal dicht. Het cervixslijm (ook baarmoederhalsslijm genoemd) is dan erg dik waardoor de zaadcellen er nauwelijks doorheen raken. Het sluit je baarmoeder haast volledig af.


Naarmate je eisprong, en dus je vruchtbare periode, nadert, wordt de baarmoedermond groter en zachter. Ook het cervixslijm wordt vloeibaarder en helderder. Dit zijn je vruchtbare dagen. Is de eisprong voorbij, dan verdwijnt ook het cervixslijm.


Hoe herken je deze dagen en kan je je vruchtbare dagen berekenen ?


Net voor je eisprong zijn de schaamlippen vochtiger, en verlies je mogelijk meer cervixslijm. Kun je van dat slijm draden trekken als je het bijvoorbeeld tussen een toiletpapiertje houdt, dan ben je vruchtbaar.


2. Je temperatuur


Ook aan je lichaamstemperatuur kun je merken dat je vruchtbaar bent. Voor de eisprong daalt je temperatuur een heel klein beetje – ongeveer 0,1 °C. Dat is moeilijk te meten. Een tot twee dagen na de eisprong stijgt hij weer, en deze keer is het verschil groter: minstens 0,3 °C. Tegen je menstruatie daalt je lichaamstemperatuur opnieuw. Ben je zwanger, dan blijft hij op dezelfde hoogte als tijdens je eisprong.


Met andere woorden: merk je dat je temperatuur stijgt, dan heb je een eisprong gehad. Deze maand ben je dus net te laat, maar hou je gedurende een aantal maanden een overzicht bij van je temperatuurschommelingen, dan zul je gaandeweg een goed inzicht krijgen in je cyclus en makkelijk je vruchtbare dagen berekenen.


Met ovulatietest kan je je vruchtbare dagen berekenen :
Je vruchtbare dagen berekenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten