donderdag 15 september 2016

Je baby in zijn elfde maand

In zijn elfde maand groeit je baby slechts een halve centimeter en komt hij zo’n 250 gram bij.  De grote groeispurt is (even) voorbij. Je  kleine spruit zit nu stevig rechtop en kan zijn handjes vrij gebruiken.  Kruipen en zich ergens aan rechttrekken vormen geen probleem meer.Veel kindjes stappen al zijdelings terwijl ze zich met één handje vasthouden.  En enkeling zet als zijn eerste stapjes, maar dat zijn uitzonderingen.  Wees dus niet ongerust als je kleintje nog geen aanstalten maakt om te stappen.


Je baby in zijn elfde maandRond deze tijd komt je baby ook tot het besef dat dingen er zijn, ook al kan hij ze niet zien.  Wanneer je iets verstopt, gaat hij ernaar op zoek.  Wanneer je de kamer verlaat, komt hij je achterna.  Dat is een hele stap in zijn cognitieve ontwikkeling!  Toch is hij nog steeds niet helemaal op z’n gemak bij mensen die hij niet kent.  Wil je er eens een avondje tussenuit met je partner, dan kies je best voor een oppas waar je baby mee vertrouwd is.  Als hij ’s nachts dan zou wakker worden, schrikt hij tenminste niet van een wildvreemd gezicht.


Moedig je kindje aan om zelfstandig te beginnen eten.  Doe dit wel op een moment dat je daar de tijd voor hebt, want het geeft gegarandeerd geknoei.  Maar eens hij beet heeft hoe hij die lepel in zijn mondje krijgt, herwin je een stukje van je vrijheid aan tafel.


Een leuke bezigheid met je kleintje is samen in boekjes kijken.  Dat hoeven natuurlijk nog geen hele verhalen te zijn.   Een boek met prenten van vertrouwde voorwerpen vindt hij ongetwijfeld super.  Vooral als mama of papa daarbij vertelt hoe alles heet.  Zo leert hij steeds meer woordjes.  Je zou verbaasd zijn als je wist hoeveel woordjes zo’n kleintje al kent.  Hij kan ze nog niet allemaal uitspreken, natuurlijk, maar hij legt wel het verband tussen het woord en datgene waar het naar verwijst.  Hij leert ook woordjes op andere momenten, dus het blijft belangrijk om veel tegen je baby te praten en te vertellen wat je doet.  Ook naar muziek luisteren of liedjes zingen vindt hij op deze leeftijd een bijzonder leuk tijdverdrijf.


In een ander artikel vertelden we je dat je je geen zorgen moest maken als je baby platvoetjes had.  Hetzelfde geldt eigenlijk voor de stand van zijn beentjes.  Heeft je baby o-beentjes, dan blijft hij die hebben tot hij ongeveer twee jaar is. Heeft hij eerder x-beentjes, dan zal je dat blijven zien tot hij vier is.  Daarna staan de beentjes van nagenoeg alle kinderen recht.  Maak je je hier echt zorgen over, dan kan je op het consultatiebureau van Kind en Gezin altijd vragen om je baby’s beentjes eens na te kijken.  Je moet volgende maand immers toch opnieuw langsgaan voor een volgend prikje.


Het is perfect mogelijk dat jouw kindje in de elfde maand nog niet alles kan wat hierboven beschreven wordt.  ‘De’ baby bestaat immers niet.  Maak je je echt zorgen , neem dan contact op met je arts of met de regioverpleegkundige van Kind en Gezin.Je baby in zijn elfde maand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten