dinsdag 20 september 2016

Ongepland of ongewenst zwanger?

Ongepland of ongewenst zwanger? Zwanger zijn  is niet voor iedereen een lang gekoesterde droom die uitkomt. Sommige toekomstige mama’s wilden ooit wel een kind, maar nu nog niet. Anderen hebben er helemaal nooit over nagedacht, gewoon omdat ze er (nog) niet (meer) aan toe zijn.


Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn. Sommige vrouwen schikken zich in dat lot – en zijn daar achteraf vaak best tevreden mee -, andere kunnen hun onvoorziene zwangerschap maar niet aanvaarden, en willen ook geen vrede nemen met de idee om op korte termijn mama te worden.


Ongepland of ongewenst zwangerOngepland…


Ongepland hoeft dus niet ongewenst zwanger te zijn.  Je had er gewoon niet (meer) op gerekend, maar na de eerste schok ben je wel blij met je zwangerschap.  Heel wat factoren bepalen mee of je een zwangerschap kan en wil aanvaarden: je leeftijd, je relatie, je omgeving, je financiële situatie, …

Je wil graag even nadenken over de verschillende mogelijkheden die voor je liggen. Daarvoor kan je terecht bij het FARA luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes, maar ook bij Sensoa of bij een CAW.  Ook in een abortuscentrum kan je terecht om eventuele alternatieven voor een zwangerschapsonderbreking te bespreken.  Wees je ervan bewust dat wat je ook beslist, de gevolgen ingrijpend zullen zijn voor je verdere leven. Laat je door niemand een keuze opdringen. Volg je gevoel en neem enkel een beslissing waar je jezelf goed bij voelt.


… maar toch welkom


Na lang nadenken, wellicht heel wat slapeloze nachten en overleg met je partner, familie of anderen uit je naaste omgeving, heb je besloten de baby te houden en zelf op te voeden.  Dat neemt niet weg dat je er behoefte aan kan hebben om je prille zwangerschap met een neutraal persoon te bespreken.  Daarvoor kan je terecht bij het Fara.  Heb je nood aan advies bij de opvoeding van je baby, dan kan je steeds terecht bij Kind en Gezin, de Opvoedingslijn (078/150010) of in de opvoedingswinkels in je buurt.


…  en ongewenst zwanger


Je bent niet over één nacht ijs gegaan.  Je hebt met verschillende mensen uit je omgeving en zelfs met professionals gepraat en bent tot het besluit gekomen dat (nu) een baby krijgen in jouw situatie geen goede zaak is.  Dan dringt een keuze zich op: breek je de zwangerschap af, of laat je je baby geboren worden en sta je hem daarna af, zodat hij andere mama’s en papa’s hun droom in vervulling kan laten gaan.


Als je je kindje wil afstaan voor adoptie, dan kan je terecht bij een binnenlandse adoptiedienst.  Kind en Gezin geeft je hierover graag meer informatie.

Wil je je zwangerschap afbreken, dan kan je terecht in een abortuscentrum.  Eerst heeft men een diepgaand gesprek met je over de reden waarom je je zwangerschap wenst af te breken.  Men bespreekt ook de emoties die daarbij komen kijken en eventuele alternatieven.  Daarna krijg je een zestal dagen bedenktijd.  Ben je dan nog altijd overtuigd dat het afbreken van de zwangerschap de juiste beslissing is, dan kan je doorgaan met de ingreep.  Je krijgt dan alle nodige informatie en psychologische ondersteuning.


Zwangerschap voorkomen


Het beste voorkom je een zwangerschap als je (nog) geen kindje wil. Er zijn verschillende anticonceptiemethoden en voorbehoedsmiddelen die je beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Op Anticonceptiemethoden.be lees je er alles over.Ongepland of ongewenst zwanger?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten