dinsdag 13 september 2016

Discreet bevallen

Regelmatig worden baby’s achtergelaten in de vondelingeschuif. Naar aanleiding van die gebeurtenissen liggen er nu een aantal wetsvoorstellen op tafel over anoniem of discreet bevallen.



Het lijkt onbegrijpelijk: je kleine baby waar je zo naar verlangd hebt, onmiddellijk na de geboorte achterlaten. Toch is dat voor een klein aantal vrouwen die enige oplossing die zij nog zien: zij achten zichzelf – om welke reden dan ook – niet in staat om voor hun baby te zorgen en hopen dat hij in andere leefomstandigheden een beter toekomst kan krijgen.


De vondelingenschuif zorgt ervoor dat een baby die achtergelaten wordt onmiddellijk gevonden wordt en in de best mogelijke omstandigheden kan opgevangen worden.


Discreet bevallenWanneer je in een ziekenhuis bevalt, of je kind afstaat voor adoptie, blijft er (via de geboorteakte) altijd een link bestaan tussen moeder en kind.  En laat dat nu precies zijn wat deze vrouwen willen vermijden, omdat ze de financiële verantwoordelijkheid niet aankunnen, omdat ze ongewenst zwanger zijn, omdat hun familie niets te weten mag komen over de zwangerschap, omdat ze verkracht werden …


Wanneer vrouwen ‘discreet’ zouden kunnen bevallen in een ziekenhuis, kan de bevalling voor moeder en kind in de meest veilige omstandigheden verlopen, zonder dat de naam van de moeder op de geboorteakte vermeld wordt.


Het voorstel werd de voorbije tien jaar al vaker besproken in de Senaat.  Het probleem met discreet bevallen, is dat een kind het recht heeft om te weten wie zijn moeder is.  Door moeders discreet te laten bevallen, ontneem je een kind dat recht.


Recent werd echter een compromisvoorstel uitgewerkt, waarbij het kind later alsnog via de rechtbank de identiteit van zijn moeder kan proberen te achterhalen.  De beslissing of die identiteit bekend gemaakt wordt, ligt dan in handen van een rechter, tenzij de moeder zichzelf bekend wenst te maken.


Voorlopig is er nog geen eensgezindheid bereikt over dit voorstel, al zou een akkoord niet veraf meer zijn.  Wordt ongetwijfeld vervolgd.



Discreet bevallen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten