dinsdag 27 september 2016

Harten winnen bij de schoonfamilie

Tussen jou en je vriend klikt het goed. Maar hoe staat het met de schoonfamilie? Je eigen plaatsje in de harten van je schoonfamilie veroveren, is geen gemakkelijke opgave. Vooral niet als zijn ex nog heel veel genegenheid geeft en ontvangt, vaak over de vloer komt en onderwerp van gesprek wordt of als de schoonfamilie is bevooroordeeld over de partnerkeuze van hun zoon.


Hobbel


Een relatie waar ouders absoluut geen goed woord voor over hebben, begint al met een grote hobbel. Als je het jawoord uitspreekt, wordt je niet alleen zijn wettelijke echtgenote, maar ook deel van zijn familie. Je echtgenoot heb je zelf gekozen, maar de familie niet. Misschien klikt het net als met hem ook goed met de rest van de familie, maar het kan ook anders uitpakken.


schoonfamilieStartpunt


Een liefhebbende echtgenoot, leuke kinderen, heel lieve oma’s en opa’s  die samen een happy familie vormen? Wie droomt niet van dit ideaal beeld? Maar de praktijk is een tikje anders. Ben je getrouwd, dan is het belangrijk om je startpunt goed te kennen en te weten of je door je schoonouders wordt geaccepteerd. Soms kun je als schoondochter zo je best doen, de situatie verandert niet. In dit geval is het beter om de band zo platonisch mogelijk te houden en hen niet te betrekken bij bijvoorbeeld het wel en wee van je kinderen. Is de acceptatie er wel, dan komt de betrokkenheid van de schoonouders automatisch.


Conflicten met de schoonfamilie


Soms doe je nog zo hard je best, maar conflicten zijn nu eenmaal onvermijdelijk. Op- en aanmerkingen over de manier waarop je, je gezin leidt of hoe je financieel omgaat, kunnen wel eens zorgen voor escalaties. In een ander geval kan een vergeten verjaardag al wat verwijt opleveren. Door openhartig te communiceren kun je de lucht altijd klaren.


Het belangrijkste is om met je partner na te gaan hoe je de relatie met je ouders, schoonouders en andere familieleden het beste ziet. Hoe frequent zou het contact moeten zijn en is het nodig om heel vaak bij elkaar over de vloer te gaan? Als zijn ex te vaak erbij is, dan kan het zijn dat je een stap terug doet. Maar je kunt er ook voor zorgen dat je, je eigen plekje wint. Houd primair in de gaten dat als je trouwt of samenwoont, je in de eerste plaats voor jou en je partner kiest. De grens met familie en schoonfamilie moet duidelijk zijn, evenzo de ondersteuning naar elkaar toe.Harten winnen bij de schoonfamilie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten