dinsdag 13 september 2016

Een ongekend voordeel van thuisbevalling

Uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht, is gebleken dat baby’s die na thuisbevalling, minder kans hebben om astma of een andere allergie te ontwikkelen, dan baby’s die in het ziekenhuis geboren worden.


De verklaring voor deze vaststelling zou te vinden zijn bij een bepaalde bacterie, namelijk clostridium difficile.  Wanneer deze bacterie op de leeftijd van een maand wordt aangetroffen in de darmpjes van de baby, zou hij een hoger risico lopen op het ontwikkelen van allergieën, zoals eczeem en astma.


voordeel van thuis bevallenUit het Maastrichtse onderzoek is gebleken dat deze bacterie gevoelig vaker voorkomt bij baby’s die in het ziekenhuis ter wereld kwamen. Vooral ouders bij wie allergieën en astma voorkomen in de familie en waar er wellicht sprake is van een erfelijke aanleg, kunnen dus baat hebben bij thuisbevalling.


Vroeger werd vaak gedacht dat er een verband bestond tussen een keizersnede en het voorkomen van allergieën en astma.  Deze studie stelt die stelling bij door aan te voeren dat een verklaring voor allergieën en astma eerder te vinden is in de plaats van de geboorte dan in de wijze waarop de baby ter wereld komt.

In Nederland kiest, in tegenstelling tot in België, het grootste deel van de ouders voorthuisbevalling.


Wanneer thuisbevalling?


Wanneer er tijdens de zwangerschap geen problemen zijn, en de arts of verloskundige ook geen complicaties verwacht tijdens de bevalling, kan een thuisbevalling perfect.  Het belangrijkste argument om te kiezen voor thuisbevalling is nog steeds dat je je tijdens de arbeid en tijdens de eerste dagen na de bevalling het meest op je gemak voelt in je eigen, vertrouwde omgeving.


Belgische vrouwen kiezen hoofdzakelijk voor een bevalling in het ziekenhuis. Vooral de angst dat er misschien iets fout zou kunnen lopen, doet hen voor deze oplossing kiezen. Als er onverwacht complicaties optreden, dan zijn gespecialiseerde artsen en apparatuur steeds binnen handbereik.


Voor beide opties valt iets te zeggen. Belangrijk is dat je als aanstaande moeder je hart volgt en kiest voor de bevalling waar jij je het best bij voelt. Bespreek met je partner waar jullie voor willen gaan en laat je door niemand iets opdringen.  Ben je niet helemaal zeker, dan kan je altijd met je vragen terecht bij je arts of vroedvrouw.



Een ongekend voordeel van thuisbevalling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten