vrijdag 8 mei 2015

Ongeplande zwangerschap

Deze kunnen je overspoelen en kunnen ook heel tegenstrijdig zijn. Misschien ben je in paniek, boos, bang, verdrietig. Tegelijk ben je misschien ook wel blij dat je zwanger bent.


Rollercoaster aan gevoelens en gedachten


Je gevoelens kunnen ook heel wisselend zijn, alsof je in een rollercoaster aan gevoelens en gedachten terecht bent gekomen. Dat je gevoelens zo hevig en tegenstrijdig zijn, is heel normaal: zwangerschap gepland of ongeplande zwangerschap, brengt vaak hevige emoties met zich mee.


Als je twijfelt, is het allicht belangrijk om alle opties goed te verkennen en daarbij je twijfels, verlangens, onzekerheden en angsten uit te spreken. Aarzel niet om de nodige hulp te zoeken indien je er zelf niet uit komt of het gevoel hebt in cirkels te blijven draaien.


Tijdsdruk


Als je ongepland zwanger bent sta je noodgedwongen voor het maken van een keuze. Dit doe je best op je eigen tempo, rekening houdend met de tijdsdruk die nu eenmaal gerelateerd is aan een zwangerschap.

Denk na welke info jij nodig hebt om je gevoelens en gedachten op een rijtje te krijgen en uiteindelijk te kunnen beslissen. Ook al lijkt de tijd beperkt, neem de tijd om alle mogelijkheden af te wegen.

Het komt er op aan dat jij later verder kan met je keuze, ongeacht welke beslissing je maakt.


  • Zelf opvoeden

Indien je besluit je kindje te behouden, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Er zijn heel wat instanties die je kunnen bijstaan met emotionele en praktische ondersteuning.


  • Abortus

Indien je abortus overweegt dien je rekening te houden met de wettelijke termijn. In België kan abortus om psychosociale redenen tot 12 weken zwangerschap. Dit zijn 14 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. De vrouw heeft steeds het laatste woord, ook als je jonger bent dan 18 jaar.


  • Pleegzorg

Indien je denkt dat de opvoeding van je kind moeilijk zal verlopen kan je tijdelijk beroep doen op pleegzorg. Er zijn verschillende vormen: langdurige opvang, weekendopvang, vakantieopvang of crisisopvang. Dit hoeft niet noodzakelijk bij iemand ‘vreemd’ te zijn. Ook je eigen familie of mensen uit je kennissenkring kunnen je kind tijdelijk opvangen.

Als minderjarige kan je indien gewenst ook samen met je kind opgevangen worden in een pleeggezin.


  • Adoptie

Adoptie wil zeggen dat je je kind afstaat en dat hij/zij wordt opgenomen in een ander gezin, voor altijd. Je geeft je ouderrechten op en in principe is er geen contact meer tussen jou en het kind.

Een vrijblijvend kennismakingsgesprek is mogelijk en je wordt begeleid indien je je kindje wil afstaan.


Niet-vrijwillige seks


Het kan zijn dat je ongepland zwanger bent door niet-vrijwillige seks. Naast je gevoelens rond de zwangerschap word je ook geconfronteerd met gevoelens rond het misbruik, en misschien is het wel erg verwarrend om al deze emoties uit elkaar te halen. Seksueel misbruik kan bovendien ook een groot effect hebben op je zelfvertrouwen, wat het maken van een keuze dan weer moeilijker maakt.


De meeste vrouwen in jouw situatie voelen teveel schaamte om met hun verhaal naar buiten te komen. Ze hebben angst om niet geloofd te worden of schrik voor de schande die ze denken over zichzelf en hun familie uit te roepen. Ook al wordt het vaak stil gezwegen, toch komt zwangerschap na verkrachting vaker voor dan je denkt: een op de twintig vrouwen die werden verkracht, wordt als gevolg hiervan ongepland zwanger.


ongeplande zwangerschapMeer info over ongeplande zwangerschap?


Fara, luister- en informatiepunt

Via de Farafoon (016/38 69 50), Farachat (ma-woe-vrijnamiddag), Faramail (vragen@faranet.be) of op afspraak kan je terecht voor hulp in je beslissingsproces.


Fara beschikt over heel wat expertise rond tienerzwangerschap, ongeplande zwangerschap, prenatale diagnostiek en abortusverwerking.

Meer info: www.faranet.be


 



Ongeplande zwangerschap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten