woensdag 7 oktober 2015

Borstvoeding en werk combineren? Geen probleem!

Het combineren van borstvoeding en werk kan een uitdaging lijken. Ook het bespreken van borstvoeding of kolven op de werkvloer blijkt soms een drempel. Toch merken moeders dat het in de praktijk best mee valt. Meestal ga je weer aan het werk wanneer je baby drie maanden oud is en de borstvoeding goed op gang is. De sleutel tot succes blijkt een goede voorbereiding!



Borstvoeding en werk combinerenBorstvoeding en werk


Bespreek ver van te voren met je werkgever/leidinggevende dat je van plan bent om melk af te kolven voor je baby. Krijg je commentaar of kritiek, leg dan uit hoe belangrijk borstvoeding geven voor jou en je baby is. Vergeet ook niet de gezondheidsvoordelen te noemen!


Door het onderwerp ook met je collega’s te bespreken creëer je wederzijds begrip en kun je goede afspraken maken. Je werkgever heeft op deze manier ook de tijd om te zorgen voor een goede kolfruimte. In deze ruimte moet jij rustig kunnen kolven, er moet stromend water zijn om je kolfspullen schoon te kunnen maken en een koelkast om de afgekolfde moedermelk te bewaren.


Moedermelk afkolven


Door moedermelk af te kolven kun je jouw baby nog steeds de beste voeding geven die er is. Het is daarom erg belangrijk om de juiste kolf te kiezen. Medela heeft verschillende kolven voor verschillend gebruik. Ga jij parttime werken en tot ongeveer 9 keer per week kolven dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor Swing Maxi. Werk je fulltime en wil je van alle gemakken voorzien zijn dan past Freestyle het beste bij jou.


Freestyle medela

Medela Freestyle


Medela Swingmaxi

Medela Swingmaxi


Swing Maxi en Freestyle zijn dubbele elektrische borstkolven met vele voordelen. Door dubbel te kolven, ben je twee keer zo snel klaar als wanneer je enkel kolft, dit zorgt voor de helft minder kolftijd tijdens werkuren. Verder is het bewezen dat je met dubbel kolven tot 18% meer melk uit je borst haalt, wat de melkproductie weer bevordert. En bovendien is deze melk vetter en bevat deze meer calorieën waardoor het voedzamer is voor je baby.


Het is verstandig om alvast met de kolf te gaan oefenen voordat je weer gaat werken. Op deze manier kun jij rustig wennen aan het kolven en ben je op je gemak wanneer je dit met je baan moet combineren. Ook is dit de manier om alvast een voorraadje op te bouwen die je, wanneer jij aan het werk bent, door iemand anders kan laten geven. Ook hier is het advies om op tijd te beginnen met oefenen.


Medela Calma

Medela Calma


Wanneer je wacht tot je weer gaat werken kan het zijn dat je kindje de fles weigert. Medela heeft voedingssysteem Calma ontwikkelt waarmee je baby op dezelfde manier drinkt als aan de borst. Hierdoor hoeft je kindje geen nieuwe voedingstechniek te leren en is er minder risico voor je borstvoeding. Je kunt het flesje het beste door iemand anders laten geven zodat je baby hieraan kan wennen. Doop het uiteinde van de speen in moedermelk in je baby te stimuleren om met Calma te drinken.


Melkproductie


Als je weer gaat werken ben je de eerste dagen tot weken vaak extra moe. Dit kan een negatief effect hebben op je melkproductie. Kolf daarom de eerste één tot twee weken op de tijden waarop je thuis je baby zou voeden. Als alles goed gaat kan je na de eerste tijd proberen of je het ook met een keertje minder afkolven kunt redden. Loopt je productie iets terug, kolf dan weer een keertje extra of voedt je baby extra wanneer je weer thuis bent. Je melkproductie wordt op deze manier meer gestimuleerd.


Door goed voorbereid (weer) te starten met werken, zorg je voor een ontspannende verlenging van de borstvoedingsperiode. Prettig voor jou en je baby!


Voor meer informatie over de producten van Medela kun je terecht op onze website: www.medela.be of vind Medela Benelux op Facebook en Youtube.



Borstvoeding en werk combineren? Geen probleem!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten