zaterdag 30 november 2013

Over de zin en onzin van vaccineren

Over de zin en onzin van vaccineren
Rond deze tijd van het jaar is de discussie over de zin en onzin van vaccineren weer bijzonder actueel. En het gaat in de discussie niet alleen over het griepvaccin, maar ook over heel wat andere vaccins, zoals die tegen mazelen, bof of rode hond.

Strak schema
Ben je net mama geworden, dan heb je wellicht het vaccinatieschema van Kind enGezin al onder ogen gekregen. Van alle voorgestelde vaccinaties is enkel het poliovaccin (tegen kinderverlamming) verplicht. Daarnaast worden de vaccins tegen difterie, kinkhoest, hersenvliesontsteking type b, mazelen, rode hond en bof sterk aangeraden voor kinderen die naar de crèche of de kleuterschool gaan. Daarnaast zijn er nog een aantal optionele vaccins, zoals dat tegen hepatitis b bijvoorbeeld.

Tegenbeweging
De laatste tijd gaan er echter steeds meer stemmen op tegen vaccineren.  De belangrijkste reden daarvoor zou zijn dat de vaccins zelf gevaarlijk zouden zijn. Vaccins bevatten immers vaak een afgezwakte versie van het virus waartegen ze moeten beschermen, met de bedoeling dat het lichaam een natuurlijke barrière vormt tegen deze virussen. Maar mogelijke bijwerkingen of het feit dat vaccins soms net andere ziektes in de hand lijken te werken, doen veel ouders ervoor kiezen hun kind niet te laten vaccineren. Toch is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor deze argumenten.  Vaccins zijn tegenwoordig bijzonder goed uitgekiend en samengesteld, en het aantal bijwerkingen blijft beperkt.


vaccineren
Een ander argument tegen vaccineren is dat het geen zin heeft om ziektes te bestrijden die eigenlijk niet meer bestaan. Maar het feit dat bepaalde infectieziekten nagenoeg uitgeroeid zijn, is net het gevolg van grootschalige vaccinatiecampagnes. We zouden dus kunnen stellen dat vaccins het slachtoffer dreigen te worden van hun eigen succes. Precies omdat vaccinatiecampagnes goed werken, krijgt men de indruk dat ze overbodig zijn.  Maar vaccineren heeft nu eenmaal enkel zin op grote schaal.  Je beschermt er niet alleen jezelf, maar ook je omgeving mee. Wie ervoor kiest om zijn kind niet te laten vaccineren, kan zich eigenlijk alleen maar die luxe permitteren omdat anderen ervoor kiezen om dat wel te doen. 

Zin of onzin? Maak het beste je eigen keuzes.

1 opmerking:

 1. Kijk eens in de grafieken en zie dat sterfte door ziektes als mazelen al nagenoeg verdwenen waren vóór invoeging vaccin.

  Er is geen bewijs dat vaccins werken. Enkel bewijst men dat vaccins werken dor middel van antistoffen te meten. Antistoffen zijn echter géén garantie dat je de ziekte niet meer kunt krijgen.

  Polio is de wereld nog niet uit, ook Nederland en belgie niet. Echter heeft het nu een nieuwe naam. Er is geen bewijs dat het poliovaccin ervoor gezorgd heeft dat het poliovirus verdwenen is. De poliogevallen voor invoering van het vaccin zijn niet via laboratoriumbevestigijg getest op het polio virus. Er is geen bewijs dat de polioverlamming uit het verleden veroorzaakt is door het poliovirus.

  Etc. Etc.

  Lees jezelf in voor je je zelf of kind nog laat vergiftigen met vaccinaties.

  BeantwoordenVerwijderen