dinsdag 22 november 2016

40 weken zwanger week 5

Wat gebeurt er met de baby in zwanger week 5? Vorige week zagen we dat het embryo zich stilaan in drie delen begon te verdelen. Elk van deze delen hebben een specifiek doel: De ectoderm of het bovenste deel ontwikkelt zich in eerste instantie tot de neurale buis, waaruit later de hersenen, de ruggengraat en het ruggenmerg zullen groeien. De mesoderm of het middelste deel vormen de basis voor het hart, de spieren, bloedvaten en botten.


Op het einde van zwanger week 5 begint je baby zijn hartje te kloppen! De endoderm of het onderste deel vormt de basis voor de ontwikkeling van belangrijke organen, zoals het maag-darmkanaal, de longen, de lever, … Deze ontwikkeling gaat in een razend tempo verder, al merk je daar als toekomstige mama weinig van.  Je baby is immers op dit moment net iets meer dan één millimeter groot!


Elke baby is een uniek wezentje, dat zich op een unieke manier ontwikkelt.  Wat hier beschreven wordt, geeft een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘gemiddelde’ baby verloopt.


zwanger week 5


Wat gebeurt er met mama’s lichaam in zwanger week 5?


Alhoewel je nog niet kan zien dat je mama gaat worden, zijn er nu wellicht een aantal zwangerschapssymptomen die de kop opsteken.  Je hebt uiteraard je laatste regels gemist, maar daarnaast kan je ook last hebben van misselijkheid, vooral ’s morgens.  Dit gaat meestal over na een drietal maanden, als zijn er ook mama’s die de hele zwangerschap last hebben van zwangerschapsmisselijkheid.


Een ander symptoom van een beginnende zwangerschap zijn pijnlijke of jeukende borsten.  Dit is een gevolg van de borstklieren die zich voorbereiden op de borstvoeding.  Verder hebben toekomstige mama’s vaker aandrang om te plassen en voelen ze zich extreem moe.


Ten slotte kan het ook zijn dat je smaak verandert.  Sommige dingen die je vroeger bijzonder graag at, staan je nu tegen, terwijl dingen die je voor je zwangerschap niet lustte, opeens net heel lekker worden.  Ook een onbedwingbare zin in bepaalde voedingsmiddelen of trek in vreemde combinaties van voedingsmiddelen, zijn gekende, maar erg onschuldige ‘kwaaltjes’.


Er wordt wel eens gezegd dat je, wanneer ja mama wordt, voor twee moet eten.  Daarmee bedoelt men uiteraard niet dat je je porties moet verdubbelen, maar wel dat je je ervan bewust moet zijn dat alles wat mama eet en drinkt ook bij haar baby terechtkomt.  Kies dus consequent voor gezonde voeding.  Wat dat precies inhoudt, kan je lezen in het artikel voeding tijdens de zwangerschap.


Sommige zwangere mama’s maken zich zorgen over hun figuur, en beginnen te lijnen.  Dit is uiteraard een slecht idee.  Niet alleen je baby heeft voedingstoffen nodig, ook jouw lichaam moet extra kracht opdoen, want het zal de komende maanden hard moeten werken.  Het is nu eenmaal normaal dat zwanger zijn gewichtstoename met zich meebrengt, maar wie steevast kiest voor gezonde voeding, kan die gewichtstoename onder controle houden.  Op die manier hoeft het echt geen probleem te zijn om na de bevalling je gewicht van voor de zwangerschap terug te krijgen.


Ga nog even door met het innemen van extra foliumzuur, tot de tiende week van je zwangerschap.  Probeer ook in beweging te blijven, hoe moe je je misschien ook voelt.  Je hoeft uiteraard niet extreem te sporten, maar een wandeling of een fietstochtje kan absoluut geen kwaad.  Het maakt je lichaam sterker, en dat is niet alleen een voordeel tijdens de bevalling, maar het komt ook je fysieke herstel na de geboorte van je baby ten goede.


Week 4Week 6


40 weken kalender



40 weken zwanger week 5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten