maandag 7 november 2016

Slecht nieuws delen met je kroost

Als je na lang wikken en wegen heb besloten om een einde te maken aan je huwelijk, is een nog moeilijkere hobbel: het slecht nieuws delen met je kroost. Het nieuws dat papa en mama uit elkaar gaan, komt bij niemand prettig aan. Door een bepaald protocol in acht te nemen kun je als scheidende ouders je kroost meer pijn en verdriet op lange termijn besparen. Een veel gemaakte fout, die jij zeker niet moet herhalen is afgeven op je ex als de ‘vader’ van je kind. Dit kan heel erg naar overkomen op je kleine en meer rebellie veroorzaken.


slecht nieuws delenSlecht nieuws delen met je kroost: een moeilijke opgave


Als ouder wil je, je kind geen verdriet doen. Daarom is het vertellen over de huwelijksbreuk een moeilijke opgave. Je zit niet alleen met je eigen emoties en verwerkingsproces, maar moet vaak ook de pijn, woede, spanning en machteloosheid van je kind aanzien. Maar door het nieuws op de juiste manier te vertellen, kun je veel kwaad voorkomen. Een huwelijksbreuk komt niet zomaar uit de hemel vallen.


Vaak voelen je kinderen de spanningen die al geruime tijd onder de oppervlakte smeulen, al enige tijd. Daarom is het beter om de mededeling, wanneer het besluit is gevallen, niet verder uit te stellen. Het beste is wanneer je als papa en mama je kind samen kunt vertellen over de veranderde situatie. Kies een goed moment uit, het liefst voor het begin van het weekeinde zodat je de reacties kunt peilen en wacht niet totdat de echtelijke breuk aan de groene tafel achter de rug is.


Vage respons


Geen kind is hetzelfde, verwacht dus niet een specifieke reactie op je mededeling. Het kan ook zijn dat je kind thuis anders reageert en bij vriendjes of op school totaal afwijkend gedrag vertoont. Daarom is het belangrijk om het nieuws ook te vertellen aan anderen die direct in contact staan met je kind. Zij kunnen hem observeren en veranderd gedrag verklaren.


Een huwelijksbreuk betekent voor veel kinderen dat hun veilige haven in elkaar dondert en ze de toekomst onzeker zien. Hierdoor kan kunnen ze stil of teruggetrokken raken of juist erg druk en rebellerend overkomen. Vaak brengt de scheiding ook verhuizing en verandering van school en vrienden met zich mee. Heb je meerdere kinderen, let dan op hun leeftijd en karakter, wanneer je het nieuws vertelt. Een kindje van vier begrijpt minder van een huwelijksbreuk dan een tiener.Slecht nieuws delen met je kroost

Geen opmerkingen:

Een reactie posten