donderdag 17 november 2016

Wanneer ben ik het vruchtbaarst?

Wanneer ben ik het vruchtbaarst? Bij de geboorte heeft een meisje ongeveer 1 miljoen eicellen in elke eierstok. Tijdens de eerste levensjaren sterven er door een natuurlijk proces heel wat van die eicellen af. Uiteindelijk blijven er tegen de puberteit nog zo’n 200.000 eicellen per eierstok over.


Vanaf dan komen er elke maand verschillende follikels tot rijping. Een follikel is het vochtblaasje waarin de eicel zit. Slechts 1 eicel zal tot volledig rijping komen. De andere halen dit niet en sterven terug af. De eisprong is het moment waarop de rijpe eicel de eierstok verlaat.


De maandelijkse eisprong, gevolgd door de menstruatie, blijft zich herhalen tot de leeftijd van om en bij de 50 jaar. Vanaf dan is er geen eisprong en dus ook geen menstruatie meer. Men zit in de zogenaamde “menopauze”.


Wanneer ben ik het vruchtbaarstDe eisprong of ovulatie


12 tot 14 dagen voor de eerste dag van je (volgende) menstruatie vindt normaal gezien je eisprong plaats. Wanneer er geen bevruchting plaatsvond, begint een tiental dagen na je eisprong het gele lichaam weg te trekken. Hierdoor loopt ook de productie van zowel oestrogeen als progesteron terug, zodat je een viertal dagen later je maandstonden krijgt.


Vrouwen met een onregelmatige cyclus hebben vaak heel wat meer moeilijkheden om hun ovulatie te bepalen. Doordat je op voorhand niet weet hoelang je cyclus zal duren, kun je moeilijker inschatten wanneer je eisprong plaats zal vinden. Wanneer ben ik het vruchtbaarst, kan je berekenen: Je bent het vruchtbaarst tussen 2 dagen voor en 3 dagen na je ovulatie. Vrijen doe je dan ook het beste 2-3 keer in die periode.


De basale temperatuurcurve


Een goede manier om het tijdstip van je eisprong te bepalen is het bijhouden van je “temperatuur” op een curve. Elke morgen neem je op hetzelfde tijdstip, op dezelfde manier (oraal, rectaal of vaginaal), met dezelfde thermometer en net voor het opstaan je lichaamstemperatuur. Eenmaal je opgestaan bent, stijgt je temperatuur immers. Deze temperatuur hou je netjes bij op een curve.


Je kunt het best starten met het nemen van je temperatuur aan het begin van een nieuwe cyclus. Dan is je temperatuur namelijk het “laagst”. Deze lage temperatuur houdt aan tot net voor de eisprong, de dag erop zakt je temperatuur even, om de dag erna enkele tienden van een graad (0,3 – 0,5 °C) hoger te komen liggen dan de dag voor de daling.


Wanneer deze stijging minstens 3 dagen blijft aanhouden dan heb je je eisprong gehad. Let wel op: op het ogenblik dat je temperatuur stijgt, is je eisprong reeds voorbij! Normaal gezien blijft je temperatuur nu hoog tot aan je volgende menstruatie.


Blijft je menstruatie een week uit en blijft je temperatuur al die tijd hoog dan ben je heel waarschijnlijk zwanger. Lees meer over de De Basale Temperatuur Curve (BTC).


Wanneer ben ik het vruchtbaarst?


Als je deze temperatuurcurve gedurende een drietal cycli na elkaar bijhoudt dan heb je vast en zeker een beter inzicht in je vruchtbare dagen. Je moet er wel rekening mee houden dat er verschillende factoren zijn die je temperatuur kunnen beïnvloeden, zoals: te laat gaan slapen, later dan gewoonlijk wakker geworden, een paar glaasjes alcohol de avond ervoor, een verkoudheid of griepje, …


Je kan ook ovulatietesten kopen die je helpen je vruchtbare periode te bepalen:




Wanneer ben ik het vruchtbaarst?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten