dinsdag 8 november 2016

Bevallen met een keizersnede, wat te verwachten

Kom alles te weten over de keizersnede. In medische termen sectio caesarea genoemd. Er bestaan verschillende reden voor een keizersnede. Maar wat moet je juist verwachten?https://www.youtube.com/watch?v=UXz6ox5rMJs


Wat is een keizersnede?


Een keizersnede is een operatie waarbij je kind in plaats van langs de normale vaginale manier, via de buikwand ter wereld komt. Hiervoor is een korte operatie van 45 min nodig (incl. hechtingen).


Redenen voor een keizersnede


Er wordt enkel gekozen voor keizersnede als een normale vaginale bevalling niet mogelijk is, of te grote risico’s inhoud voor of het kind of de moeder. Een keizersnede is een korte operatie, maar er is altijd een mogelijkheid dat er complicaties optreden, daarom wordt dit slecht in noodzaak toegepast.


Een geplande keizersnede


Meestal wordt pas tijdens de bevalling besloten om over te gaan tot een keizersnede. Soms is al vóór de zwangerschap duidelijk dat een keizersnede noodzakelijk zal zijn, bijvoorbeeld als de vrouw een operatie gehad heeft in verband met een ernstige verzakking. In andere gevallen blijkt tijdens de zwangerschap dat een keizersnede nodig is, bijvoorbeeld als de placenta (moederkoek) voor de baarmoedermond verhinderd de indaling van het kind., of als er andere complicaties optreden. In deze gevallen spreekt men van een geplande of primaire keizersnede.


Een keizersnede tijdens de bevalling


KeizersnedeVaak wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is. Dit noemt men een secundaire keizersnede. De meest voorkomende redenen daarvoor zijn het niet vorderen van de bevalling en/of dreigend zuurstofgebrek van het kind. Als de ontsluiting onvoldoende vordert neemt het aantal centimeters ontsluiting niet (voldoende) toe. Bij onvoldoende vordering van de uitdrijving is er te weinig indaling van het hoofdje of de billen in het bekken.


Voorbereiding op een keizersnede


Zoals bij elke operatie vindt bij een geplande keizersnede vooraf een onderzoek gedaan naar uw algemene gezondheidstoestand. Verder wordt er bloedonderzoek uitgevoerd en bespreekt de gynaecoloog of anesthesist met u de keuze tussen een algehele anesthesie (narcose) en een ruggenprik. Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn; u mag ten minste vier tot zes uur voor de operatie niets meer eten of drinken. Vaak scheert de verpleegkundige het schaamhaar gedeeltelijk weg.


Op de afdeling krijg je een operatiehemd aan, verder richtlijnen worden door de verpleegster ter plaatse gegeven.
 Vóór de operatie moet je blaas leeg zijn. Op de afdeling of op de operatiekamer brengt de verpleegkundige een blaaskatheter aan, zodat de urine kan wegstromen; deze wordt in een zak opgevangen. Bij een keizersnede tijdens de bevalling gebeuren deze voorbereidingen vaak in een sneller tempo. Omdat je dan vaak niet nuchter bent, krijg je soms een vloeistof te drinken om het maagzuur te neutraliseren.


Bij een keizersnede zijn twee soorten verdovingen mogelijk: narcose en een ruggenprik. Vaak zal de gynaecoloog aanraden om voor één bepaald te kiezen, die het best bij je situatie past. Bij narcose slaap je tijdens de keizersnede. Bij een ruggenprik spuit de anesthesist verdovende vloeistof tussen de ruggenwervels. Meestal wordt de huid eerst plaatselijk verdoofd. Bij een ruggenprik maak je de geboorte van je kind bewust mee, en al tijdens de operatie kan je je kindje zien, horen en aanraken. Je hebt tijdens de operatie geen pijn; wel voel je soms dat er getrokken wordt of op de buik geduwd.


Volgende bevalling ook keizersnede?


Dit is geheel afhankelijk van de reden waarom een keizersnede in de eerste plaats is doorgevoerd. Er is geen  directe reden waarom een volgende bevalling opnieuw via een keizersnede zou moeten gebeuren. Bespreek dit in elk geval wel op voorhand met de gynaecoloog, hij kan de omstandigheden beter inschatten.Bevallen met een keizersnede, wat te verwachten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten