dinsdag 22 november 2016

40 weken zwanger week 6

Wat gebeurt er met de baby in zwanger week 6? Terwijl je baby in de vijfde week nog wat leek op een dikkopje, krijgt hij deze week toch een wat meer menselijke vorm.  Zijn hoofdje is erg groot in verhouding tot de rest van zijn lichaampje.  Het vertoont donkere vlekken waar later de oogjes en de neusgaten zullen komen.  Waar de oortjes zullen groeien, ontstaan kleine ‘putjes’.


Niet alleen zijn hoofdje neemt een duidelijke vorm aan.  Zijn lijfje vertoont nu ook vier ‘knobbeltjes’, beginnende armpjes en beentjes, handjes en voetjes.  Zijn kleine hartje pompt bloed door zijn lijfje tegen 100 tot 160 slagen per minuut.  Dat is twee keer zo snel als het hart van mama!


In zwanger week 6 en de volgende weken zijn extreem belangrijk voor de ontwikkeling van je baby, omdat hier (verder) de basis gelegd wordt voor de vorming van het ruggenmerg en de hersenen.  Als zwangere mama probeer je dus best elk contact met schadelijke (voedings)stoffen te vermijden.


Elke baby is een uniek wezentje, dat zich op een unieke manier ontwikkelt.  Wat hier beschreven wordt, geeft een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘gemiddelde’ baby verloopt. zwanger week 6


Wat gebeurt er met mama’s lichaam in zwanger week 6?


Je baarmoeder neemt stilaan meer plaats in in je buik, waardoor je strakste kleren misschien wat nauw beginnen te zitten.  Zeker wanneer dit niet je eerste zwangerschap is, kan het zijn dat je opbollende buikje al wat zichtbaar wordt.  Ook de weegschaal geeft misschien al aan dat je wat bijgekomen bent.


Mama’s die veel last hebben van zwangerschapsmisselijkheid en braken, zijn misschien afgevallen in plaats van bijgekomen.  Maak je geen zorgen hierover.  Meestal verdwijnt de misselijkheid in het tweede trimester van de zwangerschap, en zal je dan voldoende bijkomen.  Moet je echt extreem vaak braken, raadpleeg dan best een arts.  Neem zeker nooit medicijnen op eigen houtje!


De meest voorkomende klacht van mama’s in het begin van de zwangerschap is vermoeidheid.  Dit is volstrekt normaal, en een gevolg van de verhoogde productie van het hormoon progesteron.  Luister naar je lichaam en neem voldoende rust.  Troost je met de gedachte dat deze vermoeidheid tijdelijk is, en verdwijnt na het eerste trimester van de zwangerschap.


Zoals we al meldden in week vijf, hebben veel mama’s last van jeukende of gevoelige borsten.  Daarnaast zullen je borsten door de groei van de borstklieren ook in omvang toenemen.  Aarzel niet om je in dat geval een grotere bh aan te schaffen, die je borsten voldoende steun biedt.  Sommige bh’s hebben een extra tussenstukje voor op de rug, zodat ze kunnen ‘meegroeien’ met je lichaam.


Sommige mama’s hebben last van licht bloedverlies.  Meestal is dit onschuldig, maar je laat het best toch altijd nakijken door een arts.


Ten slotte kan je vanaf dit moment in je zwangerschap last hebben wan stemmingswisselingen.  Je reageert vaak heel heftig, boos of ontroerd.  Ook het feit dat je wellicht erg vermoeid bent, en misschien ook last hebt van allerlei zwangerschapskwaaltjes, kunnen een nefast effect hebben op je humeur.  Ook hier geldt het devies: het gaat voorbij.  Even op je tanden bijten, dus…


Week 5Week 7


40 weken kalender



40 weken zwanger week 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten