donderdag 3 november 2016

Mmmeer melk van mama

Veel mama’s die borstvoeding geven, vragen zich af of ze wel voldoende melk produceren om aan de behoefte van hun oogappel te voldoen, vooral wanneer hun baby vaak huilt en dikwijls aangelegd wil worden. Is de melk van mama wel voldoende? Geloof ons: melk van mama is het allerbeste voor je baby.


melk van mamaBorstvoeding de beste melk van mama


Hieronder volgen een aantal technieken die je zelf kan toepassen om je melkproductie bij borstvoeding op te drijven.


  • Leg je baby vaak aan, bij voorkeur zo’n 8 tot 12 keer per 24 uur.  In het begin lijkt dat veel, maar eens je melkproductie afgestemd is op de vraag van de baby, zal je hem niet zo frequent meer moeten aanleggen.  Hoe vaker je hem laat drinken, hoe meer melk je zal aanmaken.

  • Wacht niet tot je baby huilt, maar leg hem aan zodra hij aangeeft dat hij honger heeft. Veel baby’s ‘zoeken’ mama’s borst wanneer je ze in je armen neemt.

  • Laat je baby drinken zo lang hij wil. Stop pas met voeden wanneer je baby zelf je borst loslaat.

  • Geef niets anders dan borstvoeding, dus ook geen (suiker)water of kunstvoeding.

  • Geef je baby de eerste weken geen tutje.  De eerste hongersignalen worden immers onderdrukt door het zuigen op een fopspeen.

  • Drink zelf ook voldoende, liefst water.  Een handige richtlijn is één glas per voeding.

  • Maak vaak huidcontact met je baby tussen twee voedingen door.  Laat hem in zijn blote lijfje op je blote buik liggen.

  • Leg je baby juist aan, zo gaat er minder melk verloren.

  • Je kan tussen twee voedingen door ook afkolven.  Je kan de afgekolfde melk invriezen en later gebruiken, maar je kan ook afkolven alleen maar om de melkproductie te verhogen.

  • Voor de dappere mama’s: nachtvoedingen stimuleren de melkproductie meer dan voedingen overdag.  Probeer dus je baby ook ’s nachts wat vaker aan te leggen.

Want, zoals we hierboven al schreven: hoe meer je baby drinkt, hoe meer melk je zal produceren.


Denk niet te snel dat je lichaam onvoldoende melk van mama aanmaakt. Het duurt minstens vijf dagen voordat de melkproductie goed op gang komt. Leg je baby de eerste dagen voldoende vaak aan, ook al heb je de eindruk dat hij niet zo veel binnenkrijgt.


Heb je veel last van stuwing de eerste dagen, dan zal het wellicht pijnlijk zijn om je baby aan te leggen. Een warmwaterkruikje op je borsten leggen enkele minuutjes voor je je baby aanlegt, kan de ergste pijn wat verlichten.


Het vraagt discipline en volharding van je maar melk van mama is het beste dat je kindje kan krijgen.Mmmeer melk van mama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten