woensdag 8 juli 2015

Waarom een kraamverzorgster?

Na de bevalling kan je niet direct alle taken weer op je nemen. De zwangerschap en bevalling waren loodzwaar en je lichaam is volledig uit balans. De komende tijd zal er veel tijd moeten worden besteed aan het herstellen en ontzwangeren. Als nieuwe mama moet je voldoende rusten en vooral genieten van de kersverse kleine! De kraamverzorgster neemt een deel van je taken over, en zal jou als moeder vele zorgen uit handen nemen.



Voor elke geboren baby kan kraamzorg worden geregeld. De kraamverzorgster in huis kan aan de ene kant de privacy verstoren, maar neemt aan de andere kant zorgen en vooral tijd uit handen die jij goed kunt gebruiken om uit te rusten. Ze begrijpen alles, hebben een beroepsgeheim en helpen je de eerste dagen als ouders door te komen. De kraamverzorgster is er voor jou en je man, voor je kind en voor eventuele andere huisgenoten. Zo heb je de tijd voor het nodige herstel.


kraamverzorgsterWat doet een kraamverzorgster?


De kraamverzorgster is bij de bevalling aanwezig om je samen met de verloskundige te begeleiden. Zij heeft meerdere taken, zorgt voor moeder en kind, voor vader en eventuele andere kinderen. Ze verzorgt de maaltijden, doet de was en doet het nodige huishoudelijke werk.

Samen met haar kun je de maaltijden plannen zodat je toch naar eigen gading eet en aangezien zij er gemiddeld tussen de acht en tien dagen aanwezig zijn is er ook tijd voor leuke dingen als een kopje koffie of thee en een spelletje. Ook kan zij bijstaan wanneer er visite is en is zij voor die paar dagen je vaste assistent.


Ze is echter niet de enige verantwoordelijke voor je kind! De kraamverzorgster overlegt regelmatig met de vroedvrouw. Die komt regelmatig langs om poolshoogte te nemen. Dagelijks wordt het logboek (de kraamwijzer) bijgehouden. Hierin worden alle handelingen en bijzonderheden genoteerd over de kleine en de kraamvrouw.


Wat zijn de aandachtspunten van een kraamverzorgster?


De kraamverzorgster assisteert en neemt een deel van je dagelijkse bezigheden waar in een tijd dat jij de rust nodig hebt om energie op te bouwen voor het herstel van de bevalling en de zwangerschap. Ook houdt zij bij hoe het jou en je kindje zowel sociaal als medisch vergaat. Ze houdt het volgende bij:


  1. De stand van de uterus (baarmoeder) en het vloeien

  2. Het urineren. Het is belangrijk dat je 24 uur na de bevalling weer te gaan urineren

  3. De temperatuur

  4. De polsslag

  5. De kraamzuivering (Lochia). Hoeveel? Wat is de kleur? En zijn er stolsels?

Een kraamverzorgster neemt zoals gezegd taken waar, en kan zo ook een aanspreekpunt voor visite zijn. Zij zal herkennen wanneer het echt even teveel van het goede is en zij zal een goede tussenpersoon zijn om eventuele visite vriendelijk de deur te wijzen. Zij zal je ook veel leerzame praktische tips geven over de zorg en andere dingen. Deze hulp kun je als ouder, zeker wanneer het je eerste kind is zeker gebruiken!


Als de kraamverzorging bij je is, kan ze ook meer dingen doen. Als je bijvoorbeeld bezoek krijgt buiten de “visite-uren kan ze deze vragen om later in de “visite-uren” terug te komen. Een kraamverzorgster leert je ook veel dingen over de zorg en eventuele praktische dingen. Ze kan je tips geven, over het huilen, borstvoeding en in badje doen. Natuurlijk is er een hele lijst wat ze je kan leren of over kan adviseren. Dit is heel handig zeker als het je eerste kindje is.



Waarom een kraamverzorgster?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten