donderdag 9 april 2015

Het effect van licht en kleuren in de babykamer

Het effect van licht en kleuren in de babykamer of kinderkamer. Een baby in de baarmoeder kan, naarmate de zwangerschap ten einde loopt en de buikwand dus dunner wordt, licht en donker onderscheiden. Feitelijke kleuren begint hij pas na ongeveer een maand te zien, te beginnen met rood.


Dat is ook de reden dat rood voor veel baby’s een tijd lang de favoriete kleur is, ook al kan hij amper een week later al onderscheid maken tussen blauw, geel en groen. Deze primaire kleuren (RBG) zijn de tinten waarmee een baby het meeste voeling heeft, hoewel pastelkleuren en varianten nochtans rustgevend kunnen zijn. Je staat er als ouders vaak niet bij stil als je de babykamer of kinderkamer inricht, maar als je een kleur uitkiest speelt ook dat een rol.


emob4kidsHet is niet alleen van belang om voor jezelf een kleur uit te kiezen die je mooi vindt. Neem zeker ook eens de tijd om op te zoeken welke invloeden een bepaalde kleur kan hebben op je baby. Het lezen van dit artikel is alvast een goede start.


Je hebt ongetwijfeld al eens gelezen over de betekenis die bepaalde kleuren hebben. Zo staat rood voor passie, vuur, liefde, intensiteit en ook gevaar en negatief, terwijl groen staat voor goedkeuring, positief, vernieuwing of vrede. Je kan je perfect laten leiden door dergelijke artikels om een kleur te kiezen, maar ze vertellen eigenlijk alleen maar iets over de connotaties die wij er als mens aan geven. Er bestaat –uiteraard- ook onderzoek naar het effect die kleuren daadwerkelijk hebben op ons lichaam. Zo zou paars licht in de kinderkamer helpen om de slaap te vatten.


Maar in de kinderkamer wordt er meer dan alleen geslapen, er wordt ook gespeeld en geknutseld. In dat opzicht zou een oranje licht aangewezen zijn, een kleur die de creativiteit bevordert. Op scholen wordt deze kennis ook getest en ingezet. Zo verwerken leerlingen mogelijk makkelijker leerstof als hun cursussen op geel papier gedrukt zijn.


Het is dus zeker de moeite waard om bij het kiezen van een of meerdere kleuren voor de babykamer of kinderkamer weldoordacht te werk te gaan. Je kan bijvoorbeeld LED-lampjes installeren waarbij je via een afstandsbediening de kleuren kan wijzigen. Zo kan je zelf bepaalde sferen creëren. Voor de inrichting van je kinderkamer verwijzen je in elk geval graag door naar deze website.Het effect van licht en kleuren in de babykamer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten