zondag 8 maart 2015

Tandemvoeden

Tandemfietsen kende je natuurlijk al, maar wist je dat je ook al borstvoedend kan tandem’en ? Het “overkomt” vooral mama’s die de tijd niet zo stipt bijhouden en is zelden een vooruit bedacht plan. Het is vaak een samenloop van omstandigheden en een situatie die alleen maar werkt als iedereen zich er goed bij voelt.


Tandemvoeden betekent dat je als moeder borstvoeding geeft aan twee kindjes, van een verschillende leeftijd. Je werd zwanger terwijl je nog borstvoeding gaf aan je oudste kindje en je bent gewoon blijven doorvoeden tijdens de zwangerschap.


Toch klinkt het eenvoudiger dan het voor vele mama’s blijkt.


Om te beginnen : zwanger worden tijdens borstvoeding kan zéker, vooral als je niet meer exclusief voedt. Als je kindje na zes maanden vaste voeding begint te eten, ben je absoluut niet meer beschermd tegen een nieuwe zwangerschap, tenzij je seksleven op apegapen ligt, maar laten we daar niet van uit gaan. J


Eens die zwangerschapstest dan echt roze kleurt, zijn we natuurlijk nog lang niet waar we moeten zijn om te tandem’en, want we weten allemaal dat borsten en vooral tepels gevoeliger worden tijdens een zwangerschap. Sommigen moeten er dus niet aan dénken om met die zwangere borsten, ook nog een peutertje te voeden. Maar soms valt de pijn mee, en overheerst het zalige gevoel van borstvoeden bij mama, dat ze het samen toch die negen maanden volhouden…


Nochtans zijn er nog wat factoren die roet in het eten (letterlijk !) kunnen gooien. Rond 20 weken zwangerschap ongeveer maakt het mamalichaam zich écht klaar voor de nieuwe baby. De melk wordt zouter, minder zoet, en ook gewoon minder. Sommige peuters zullen “op!” roepen, anderen zuigen koppig verder, ook al komt er niet zo gek veel meer.


De melk die je lichaam op dat moment gaat maken, begint meer en meer op colostrum te lijken. Ideaal voor de verse baby, want die komt écht wel in een gespreid bedje te liggen. Van bij de eerste poging zal die colostrum te slikken krijgt, wat er meestal voor zorgt dat de rest van de melkproductie ook weer érg vlot op gang komt (want nooit echt gestopt). Het baby’tje zal wellicht erg weinig gewicht verliezen (if at all) en grote broer/zus zal die kleine nieuwkomer dagelijks, van erg dichtbij leren kennen.


Je peuter/kleuter zal op dat moment ook colostrum drinken, wat zéker niet schadelijk is voor zijn leeftijd. Al snel wordt het gewone, wittere moedermelk, die vooral op de leeftijd van de jongste afgestemd is, maar ondanks dat blijft het ook voor grote broer/zus de gezondste melk die er is. Het is wel een goed idee om je baby’tje altijd eerst aan te leggen, en beide borsten aan te bieden. Pas als baby klaar is met een borst, kan je oudere kindje aan die eerste borst beginnen, terwijl je de andere aan de baby aanbiedt. En al snel heb je dan prachtige taferelen…


Getuigenis van Joke Muyldermans, lactatiekundige, en mama en ervaren met tandemvoeden.


Tandemvoeden: Twee borsten, twee kinderen


Mijn zoon Luca was van bij de geboorte een ‘borstenkind’, een ‘er-is-altijd-een-goede-reden-om-aan-de-borst-te-hangen-kind’. Op de leeftijd van 6 maanden dronk hij nog 12 keer (of meer). Wanneer mama thuis was, weigerde hij patatjes, met melk kan dat buikje ook gevuld worden. Hij was iets ouder dan 1 jaar wanneer we ons tweede kindje verwachtte. Geen denken aan dat hij dus ging stoppen voor zijn zus geboren werd.


Ook op momenten dat de zwangerschap wat zwaarder was en ik geen behoefte had aan de 15de keer drinken op een dag, hield hij vol. Het was zwaar, maar eigenlijk wou ik het niet anders. Ik heb borstvoeding altijd gezien als normaal, de natuur. Ik heb op alle mogelijke plekken gevoed (op een kameel, in het zwembad, in de fitness, in de kerk…). Ik ben hier vaak op aangesproken, meestal positief, en als ik zo andere (toekomstige) moeders kan inspireren, graag dan.


Toen de geboorte van ons tweede kindje zich aankondigde, kwamen de vragen. Krijgt hij nu nog de borst? En wat ga je doen als de tweede er is? Heb je dan wel genoeg melk? Gaat hij niet jaloers zijn?…


Natuurlijk gaat dit lukken! Ik heb toch twee borsten??? Vroeger wou ik altijd stiekem een tweeling, die kreeg ik niet, maar twee kindjes aan de borst, dat ging mij wel lukken.


Luca was precies 2 jaar en 2 weken oud wanneer zijn zusje Estelle geboren werd. Van bij de geboorte was het een plezier om beide kinderen te voeden.


Luca was de grote broer. Hij aanvaardde direct dat Estelle eerst moest drinken, maar kwam toch snel voor de andere kant. “Zij daar, ik hier”. En als Estelle even losliet om rond te kijken, draaide hij haar hoofdje richting tepel. ‘Samen spelen, samen delen’ was zijn leuze.


Mijn borsten hadden zich goed aangepast. Mijn tepels waren al wat soepeler, waardoor die eerste rekkingspijn wegbleef. Met stuwing kon Luca mij helpen. ‘Wil je even drinken om de druk weg te halen bij mama?’, natuurlijk dacht het borstenkind.


De melkproductie was in het begin wat in de war. In het weekend en ’s avonds was hij thuis, dan was er melk genoeg. Maar overdag was hij in de kinderopvang en dan was er melk te veel. Mijn borsten wisten geen raad met zichzelf. Moeten we nu voor één kind of voor twee kinderen produceren? Met een volle vriezer melk tot gevolg.


En neen, Luca was helemaal niet jaloers op zijn zusje. Ik gaf hem net het signaal: mama moet nu zorgen voor Estelle, maar voor jou is er zeker ook nog een plaatsje op mijn schoot.


Voor houdingen moesten we soms wat inventief zijn. Zeker als er net twee kinderen aan de borst willen wanneer ik moest bellen, typen of eten. Gelukkig kan een tweejarige al wat acrobatentrucs uithalen om de tepel te bereiken.


Wanneer Luca 3 jaar werd, was hij nog even borstverslaafd. Hij dronk met momenten meer dan zijn zus. We maakten enkele afspraken. Hij mocht nog drinken ’s morgens, soms ’s middags en ’s avonds. Als we op restaurant zijn, zal hij wachten. En dan was zeker OK voor hem. Heel fier zei hij: “Ik nu niet, ik straks thuis, maar Estelle mag wel, want zij is nog klein”.


En toen werd ik zwanger van mijn derde. Opnieuw goed ziek en doodmoe. Ik had weer even geen zin in die borstvoeding, en nu had ik er nog wel twee aan de borst. Eentje van 1,5 jaar en eentje van 3,5 jaar. Mijn dochter is nooit een borstverslaafde baby geweest, voor haar was dit voeding en niet troost, liefde, warmte. Zij vond het niet erg om even niet te drinken.


Luca was 3 jaar en 8 maanden wanneer hij gestopt is. Plots zei hij: Ik ben een grote jongen en drink geen melk meer. Melk is voor baby’s. Iets later, net voor haar 2 jaar, is ook mijn dochter gestopt. De broer gevolgd. Hij is groot, dus ik ook. Ik heb het hier heel moeilijk mee gehad. Zij heeft bijna de helft minder lang gedronken dan haar broer. Ik voelde mij schuldig, ik had ze afgehouden wanneer ik zo ziek was. Af en toe bood ik haar de tepel aan. Ze keek even raar en zei vastberaden ‘neen’. Ze zal er klaar voor zijn geweest.


Ondertussen geef ik al terug 5 maanden borstvoeding aan ons derde kindje. Ik vond het fantastisch om twee kindjes samen aan de borst te hebben en het heeft niet veel gescheeld of ik zat hier met drie kinderen aan de borst. Toch ben ik blij nu te kunnen genieten van één kindje aan de borst.


En af en toe…na het bad of als mijn tepels even komen piepen bij een voeding… komen die twee grote kindjes nog even dag zeggen. Hun mondje gaat open, even nippen, lief kijken naar mama en dan zeggen “Ik vind het nog steeds lekker”.



Tot boobs !


Roeline.


boobs n burpsRoeline Ham is oprichtster en zaakvoerster van Boobs-’n-Burps, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in zwangerschap en borstvoeding. Roeline Ham is bio-ingenieur met voormalige carrière in duurzaam ondernemen, en lactatiekundige in opleiding. Ze is moeder van Victor (10), Margo (8), Henri (6) en Cecilia (1) en zus van het VIER-gezicht Otto-Jan Ham, tevens bedenker van de naam Boobs-‘n-Burps.


Boobs-‘n-Burps is de buiken- en borstenhemel. Je vindt er niet alleen een mooie jurk waar je groeiende buik en borsten in passen, ook fantastische voedingsBH’s, informatieve en grappige boeken, accessoires, tot kolven en supergespecialiseerde lactatiebenodigdheden.


Zwangerschaps- en borstvoedingsspullen bij mekaar shoppen doe je in :


Boobs-‘n-Burps Dilbeek – Itterbeeksebaan 157, 1701 Dilbeek – 02 567 95 00
Boobs-‘n-Burps Antwerp – Gijzelaarsstraat 20, 2000 Antwerpen – 03 303 66 66
Boobs-‘n-Burps Gent – Martelaarslaan 338, 9000 Gent – 09 269 62 96



en online op: shop.boobs-n-burps.be



Tandemvoeden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten