zaterdag 28 maart 2015

Moedermelk: bescherming voor pasgeborenen

Binnen in de baarmoeder wordt een baby gekoesterd, gevoed en beschermd. Vanaf de geboorte neemt moedermelk deze verantwoordelijkheden over door de pasgeborene te voorzien van de krachtigste natuurlijke verdediging tegen ziekten en aandoeningen via de overdracht van immune cellen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een zo alledaagse substantie als moedermelk zo’n cruciale rol zou kunnen hebben, maar het bewijs spreekt voor zich.



moedermelkPasgeborenen bouwen hun immuniteit tegen ziekten en aandoeningen op door immune cellen te verzamelen en aan te maken. Meer dan 130 prebiotica zijn in moedermelk aanwezig en helpen het darmkanaal van de baby te beschermen tegen verschillende soorten microben. Naast ruim 415 proteïnen, waarvan sommige kunnen helpen om pathogenen te doden, bevat moedermelk ook variërende concentraties immune cellen.


Deze van radarachtige kenmerken voorziene cellen lijken in staat te zijn om ziekte te detecteren voordat symptomen zich aandienen en om zich als gevolg daarvan te vermeerderen. Wanneer zowel moeder als baby echter gezond zijn, wordt de aanwezigheid van immune cellen in moedermelk verminderd.


Het bredere begrip van de mechanismen van immune cellen is afkomstig uit onderzoek dat is uitgevoerd door Foteini Hassiotou aan de Universiteit van West-Australië. Haar onderzoek heeft geleid tot de ontdekking van stamcellen in moedermelk, die deel uitmaken van de miljoenen tot miljarden cellen die de baby elke dag via moedermelk tot zich neemt. Vermoed wordt dat stamcellen het vermogen hebben om te fungeren als een soort “intern reparatiesysteem” in het lichaam van de baby. Het onderzoek is nog gaande.


Moedermelk en smaak


Moedermelk draagt verder nog verantwoordelijkheid in de zin dat daarin ook essentiële vetten met een antimicrobieel effect aanwezig zijn die de optimale ontwikkeling van de hersenen ondersteunen. De hersenen zijn het vetste orgaan van het lichaam en de hersenmassa verdubbelt bijna in de eerste 6 maanden. Na 2 jaar hebben de hersenen meer dan 80% van de volwassen omvang. Onderzoeken tonen aan dat de samenstelling van het vetzuur in moedermelk van invloed is op de ontwikkeling van het kind, waarbij moedermelk vetzuren zoals DHA (docosahexaeenzuur) levert die positieve effecten hebben op latere leeftijd.


Recent onderzoek laat verder zien dat voedingswaren die de moeder tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode eet een bepaalde smaak geven aan vruchtwater en moedermelk. Dit kan van invloed zijn op latere voedselvoorkeuren van een baby. Het overgrote merendeel van de duizenden verschillende ingrediënten in moedermelk zoals proteïnen, vetten, lactose, vitaminen, ijzer, mineralen, hormonen en enzymen kan niet kunstmatig worden gerepliceerd. Bovendien is moedermelk een levende substantie waarvan de samenstelling dagelijks verandert naargelang de toenemende behoeften van een kind voor zijn optimale ontwikkeling.


Dit artikel is gepubliceerd door Medela.






Medela is in 1961 opgericht door Olle Larsson en zetelt in Zwitserland. Medela staat nu onder leiding zijn zoon Michael Larsson. De bedrijfsactiviteiten van Medela zijn ondergebracht in twee business units: de divisie Breastfeeding, die toonaangevend is op het vlak van ontwikkeling en productie van borstvoedingsproducten, en de divisie Healthcare, die uiterst innovatieve oplossingen voor medische vacuümtechnologie ontwerpt en produceert.







Moedermelk: bescherming voor pasgeborenen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten