dinsdag 24 maart 2015

Doe de zwangerschapstest !

Ben je over tijd? Dan is de kans reëel dat je zwanger bent. Maar om echt zeker te zijn, doe je beter een zwangerschapstest. Naast het uitblijven van je menstruatie, zijn er nog heel wat symptomen van een mogelijke zwangerschap: misselijkheid, pijnlijke borsten, pijn in de onderbuik (die lijkt op menstruatiepijn), vermoeidheid, stemmingswisselingen …


Wie heel graag zwanger wil zijn, meent heel wat van die symptomen bij zichzelf te herkennen. En wie liever (nog) niet zwanger zou zijn, probeert ze angstvallig te negeren. In beide gevallen doe je er goed aan om zo snel mogelijk zekerheid te krijgen over je toestand.


zwangerschapstestDe zwangerschapstest


De gemakkelijkste manier om uit te zoeken of je al dan niet zwanger bent, is een zwangerschapstest die je gewoon thuis zelf kunt doen. Zo’n zwangerschapstest is verkrijgbaar bij de apotheker, in de drogisterij of zelfs in de supermarkt. Je kunt de zwangerschapstest al uitvoeren als je één dag over tijd bent. Ben je niet helemaal zeker wanneer je eisprong was, wacht dan een paar dagen langer (als je kan). Test je één of een paar dagen te vroeg dan krijg je misschien onterecht een negatief resultaat.


Thuistests werken allemaal op dezelfde manier. Je dient te plassen op het zachte deel van de indicator. Die gaat dan na of er zwangerschapshormoon in je urine zit. Je voert de test het best ’s ochtends uit, omdat je urine dan geconcentreerder is, en de aan- of afwezigheid van zwangerschapshormoon het duidelijkst. Na enkele minuten al ken je het resultaat van de test. In principe zijn alle dergelijke tests betrouwbaar, maar je doet er goed aan de gebruiksaanwijzing goed te lezen, want die verschilt nogal van test tot test.


Ben je zwanger? Dan ga je het best zo snel mogelijk langs bij een arts. Die kan aan de hand van een bloedname zien hoe lang je al zwanger bent en welke antistoffen je al dan niet hebt. Het is belangrijk om dat zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te weten, omdat het gevolgen kan hebben voor je voedingspatroon en je sociale leven.Doe de zwangerschapstest !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten