zondag 1 februari 2015

Kinkhoest voorkomen

Artsen waarschuwen voor een nieuwe kinkhoestepidemie. Tussen begin januari en eind oktober van vorig jaar, werden maar liefst 1200 gevallen geregistreerd. Kan je kinkhoest voorkomen?Wat is kinkhoest


Kinkhoest is een erg besmettelijke bacteriële infectie van de luchtwegen. Ze wordt meestal doorgegeven door minuscule druppeltjes die vrijkomen wanneer een patiënt hoest. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s jonger dan een jaar.


Kinkhoest voorkomenKinkhoest voorkomen


Toch is het mogelijk om kinkhoest te voorkomen. Er bestaat immers een vaccin tegen, al biedt dat geen levenslange bescherming. Vergelijk het met het vaccin tegen tetanus (de klem), dat je eigenlijk om de tien jaar zou moeten herhalen.


De overheid lanceerde het voorbije jaar een nieuwe preventiecampagne waarin men zwangere vrouwen aanraadde om zich te laten vaccineren tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap. Verder werd ook de raad gegeven dat de overige gezinsleden en iedereen die regelmatig in contact komt met heel jonge kinderen (grootouders bijvoorbeeld, maar ook kinderverzorgsters en onthaalouders) zich zouden laten vaccineren. Dat heet met een mooi woord ‘cocoonvacciatie’.


De recente opmars van kinkhoest is te wijten aan twee factoren. Enerzijds is er het vaccin, dat een tiental jaar geleden vernieuwd is. Op zich biedt dat een betere bescherming dan het vorige, maar er is nog niet zo veel geweten over de duur van de bescherming. Vandaar dat een regelmatige herhaling van de vaccinatie aangeraden wordt.

Anderzijds is er ook een grotere alertheid bij artsen. Zij trekken sneller aan de alarmbel bij mogelijke symptomen van de ziekte. Dat merkt men aan de stijgende vraag naar analyses.


Bovendien zou het ook kunnen de bacterie die kinkhoest veroorzaakt lichtjes gewijzigd is, waardoor het vaccin onvoldoende bescherming biedt. Maar dat is vooralsnog niet helemaal zeker. Verder onderzoek is duidelijk noodzakelijk om vast te stellen of het vaccin kinkhoest voorkomen.


Elders op de site vind je meer informatie over de symptomen, mogelijke complicaties en behandeling bij kinkhoest.Kinkhoest voorkomen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten