zondag 25 januari 2015

Naar de tandarts

De doorbraak van het eerste melktandje van je kindje is een hele mijlpaal. Maar melktanden moeten verzorgd en af en toe ook nagekeken worden. Hoe, wanneer en hoe vaak je ze moet poetsen, kan je elders op de site lezen. Maar wanneer moet je met je kindje voor het eerste naar de tandarts?Waarom naar de tandarts?


Hoewel een melkgebit maar een voorlopig gebit is, is het toch belangrijk dat het goed verzorgd wordt. Een goed verzorgd melkgebit is immers de beste garantie op een gezond blijvend gebit later. En bij een goed verzorgd gebit hoort nu eenmaal regelmatig een tandartsbezoek. Mocht je kind een beginnend gaatje hebben, dan kan een snelle opsporing immers de schade beperken.


naar de tandartsWanneer naar de tandarts?


Uiteraard moet je kindje oud genoeg zijn om even stil te kunnen blijven liggen in die grote stoel en zijn mondje op vraag te kunnen opendoen en –houden. Daarom raden tandartsen aan om rond de leeftijd van twee jaar te beginnen met regelmatige controles. Kinderen tot achttien jaar kunnen tot twee keer per jaar rekenen op een tandartscontrole die door de mutualiteit terugbetaald wordt.


Jong geleerd is oud gedaan: als je kindje van jongs af aan vertrouwd is met het tandartskabinet, vindt het dat wellicht helemaal niet zo eng. De kans is immers eerder klein dat er bij die eerste bezoekjes een gaatje gevonden wordt en er dus spuitjes en boren aan te pas komen.


Tips


Verder zijn een nog een aantal dingen die je kan doen om naar de tandarts laagdrempelig te houden:


  • Maak er geen verrassing Wees eerlijk over waarom je naar de tandarts gaat, hoe zo’n kabinet eruit ziet en wat een tandarts doet. Leg uit waarom een controle belangrijk is.

  • Ben je er zelf niet zo scheutig op om naar de tandarts te gaan, tracht je eigen angst of nervositeit dan niet over te dragen op je kindje.

  • Blijf in de buurt van je kind tijdens de controle. Bij sommige tandartsen mag je kindje bij jou op schoot blijven zitten. Ook zijn knuffel meenemen kan helpen om hem of haar gerust te stellen.

  • Lees vooraf een boekje over de tandarts of speel samen een rollenspel met een pop of een knuffel.

  • Heb je oudere kinderen? Maak voor hen een afspraak op hetzelfde moment en laat hen eerst aan de beurt komen.

Tot slot nog dit: de meeste tandartsbehandelingen (en zeker een regelmatige controle) wordt tot de leeftijd van achttien jaar terugbetaald. Je betaalt de tandarts en recupereert nadien het volledige bedrag via de mutualiteit.Naar de tandarts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten