maandag 29 december 2014

Zwanger op wintersport, wel of niet verstandig?

Ben je zwanger en wil je toch gaan skiën of snowboarden op je wintersportvakantie? Mag dat nu eigenlijk wel? In welke gevallen is het verstandig om het wel en niet te doen? En waar moet je rekening mee houden als je zwanger wilt gaan wintersporten? In dit artikel vertellen we je alles over zwanger op wintersport!

Zwanger op wintersport tot 12 weken

Veel zwangere vrouwen vragen zich af toe wanneer je veilig kunt wintersporten wanneer je zwanger bent. De grens wordt gesteld bij twaalf weken. De baarmoeder blijft namelijk de eerste elf weken van de zwangerschap achter het schaambeen verstopt en kan hierdoor niet geraakt worden bij een val. Vanaf de twaalfde week is dit echter wel mogelijk. Bij een val kan de baarmoeder geraakt worden en dat kan desastreuze gevolgen hebben voor je kindje.

Bron: http://www.zoover.be/oostenrijk Bron: Zoover

Tot twaalf weken is het echter veilig om te skiën of te snowboarden. Let er wel op dat je lichaam verandert tijdens de zwangerschap en dat daardoor ook zwaartepunt verandert. Hierdoor sta je minder stabiel op de ski’s en zul je ook sneller uit balans raken. Doordat je lichaam veranderd worden tevens je gewrichten soepeler.

Let op de hoogte

Wanneer je zwanger bent, is de hoogte van een skigebied erg belangrijk. Ga niet naar een gebied dat hoger ligt dan 2150 meter. In hoge gebieden is namelijk minder zuurstof in de lucht aanwezig waardoor je onregelmatig gaat ademhalen en het benauwd kan krijgen. Ook dit kan negatieve gevolgen hebben voor de zwangerschap.

Dit geldt overigens voor je verblijfplaats. Het is namelijk wel mogelijk om tijdelijk op deze hoogte te verblijven. Dit kan wanneer je van een piste gaat afdalen. Het is dus niet zo dat je in ieder geval niet boven de 2150 meter mag komen. Tijdens het skiën is het geen probleem, zolang je niet te lang boven de 3000 meter bent.

Ski ervaring

We raden af om zwanger te gaan wintersporten wanneer je nog nooit eerder geskied hebt. Doe het alleen wanneer je al een ervaren skiër bent en doe het ook dan rustig aan door bijvoorbeeld de wat mee gemakkelijke pistes te kiezen. Door de zwangerschap kun je onzeker zijn om te vallen en vaak val je juist dan vaker. Over het algemeen is dat bij ervaren skiërs een stuk minder, maar nogmaals: ook zij dienen op te passen en zeker geen risico’s te nemen.

Alternatieven

Als je zwanger bent en daardoor niet kunt skiën of snowboarden, betekent dit natuurlijk niet dat je niet mee kunt op wintersport. Er zijn namelijk meer dan genoeg alternatieven te bedenken voor wintersport. Zo kun je prachtige wandelingen maken en genieten van het vele mooie dat de natuur ons schenkt. Ook zijn er in de buurt van skigebieden vaak leuke stadjes te vinden waar van alles te zien en te beleven valt. Loop eens binnen bij een plaatselijke VVV om te informeren wat er in de omgeving allemaal voor activiteiten en excursies te doen zijn.

Conclusie

Hieronder zetten we alle informatie nog even kort voor je op een rijtje zodat je niets over het hoofd kunt zien. Het is niet verstandig om te gaan wintersporten wanneer

  • je langer zwanger bent dan twaalf weken

  • de gynaecoloog of verloskundige het afraadt

  • je geen ervaring hebt met skiën of snowboarden

  • je verblijfplaats hoger ligt dan 2150 meter

  • je instabiel op de ski’s of het board staat

  • je onzeker bent door de zwangerschap

Zwanger op wintersport, wel of niet verstandig?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten