woensdag 24 september 2014

Babybrabbel


Ouders kijken reikhalzend uit naar het eerste woordje en babybrabbel van hun baby. Maar je baby’s taalontwikkeling begint al lang voor dat eerste woordje, en je kan die ontwikkeling al van in het begin helpen stimuleren.

Babybrabbel positief stimuleren

babybrabbel
Je begrijpt natuurlijk geen jota van de babybrabbel,maar dat betekent niet dat je het dan maar moet negeren. De taalontwikkeling van baby’s wiens ouders positief reageren op hun gebrabbel verloopt immers beduidend sneller. Zo leren ze eerder klinkers uit te spreken en ook om hun ‘praten’ tot een specifieke persoon te richten.

Onderzoek

De Universiteit van Iowa deed recent nog onderzoek naar taalontwikkeling en babytalk. Daarin observeerde men twaalf moeders en hun acht maand oude baby’s twee keer per maand gedurende dertig minuten. Ze hadden daarbij vooral aandacht voor de manier waarop de mama’s op hun baby reageerden. En wat bleek?
Baby’s wiens mama reageerde alsof het gebrabbel iets betekende en ze het dus begreep, leerden sneller woorden aan en hadden een mooiere uitspraak dan hun leeftijdsgenootjes.

Toegegeven, het is een onderzoek op kleine schaal, maar de resultaten suggereren wel dat de taalontwikkeling van baby’s heel eenvoudig positief te stimuleren valt. De conclusies vragen duidelijk om ene uitgebreidere studie met een ruimere doelgroep.

Model staan

Door de interactie met mama of papa krijgen baby’s een model voorgeschoteld van het arsenaal aan klanken intonatiepatronen dat hun moedertaal rijk is. Daarnaast ontdekken ze op een speelse manier de ‘regels’ van een gesprek: de ene gesprekspartner zegt iets terwijl de andere luistert; wanneer hij uitgesproken is, neemt de tweede het woord en zo steeds opnieuw. Het lijkt een evidentie, maar een baby moet dat soort conventies nog allemaal ontdekken. Daarom is het belangrijk om babyspelletjes voor de ontwikkeling van je baby te spelen.
Lees meer over de ontwikkeling van je kindje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten