donderdag 3 oktober 2013

Mama, ik ben bang!


Mama, ik ben bang!
Iedereen is wel eens bang, ook hele kleine kinderen. Meestal gaat de angst vanzelf over na een tijdje, maar het kan zowel voor ouders als voor het kind knap lastig zijn. Hoe ga je om met een bang kind?

Normaal

Angst hoort bij het leven. Angst is ook niet noodzakelijk iets negatiefs, al klinkt dat misschien wat vreemd. Angst zorgt er namelijk voor dat je je bewust bent van gevaar en je je voorzichtiger gaat gedragen. Angst maakt je alert en verhoogt je concentratievermogen. Allemaal positief, dus, maar wanneer de angst te groot wordt kan die verlammend gaan werken.

Bij kleine kinderen komt angst – net als bij volwassenen trouwens – vaak voort uit onwetendheid.  Baby’s en peuters worden geconfronteerd met een wereld die ze nog niet helemaal begrijpen.  En wat ze nog niet kennen of begrijpen maakt hen bang.  En dat kan werkelijk van alles zijn: een onverwacht geluid, een onbekend gezicht, de stofzuiger, het doorspoelen van de wc, een dier, mama of papa die hen achterlaat in de crèche …
Soms is het afwijkend speelgedrag dat je wijst op angstige gevoelens.

Wat kan je doen?

Angst is een normaal fenomeen en je kan je baby er niet tegen beschermen. Er bestaat ook geen magische formule om angst te laten verdwijnen. Maar je kan je kleintje wel wapenen tegen zijn angst en hem helpen die te overwinnen. Belangrijk daarbij is dat je je kind goed kent en dat je kan inschatten hoe het op bepaalde situaties zal reageren.

Een van de belangrijkste adviezen die we je kunnen meegeven is de angst van je kind – wat zijn leeftijd ook is – serieus te nemen. Lach het probleem niet weg en negeer het ook niet. Integendeel, ga het gesprek aan met je kind.

  • Waarvoor is het precies bang?  
  • Waarom?  
  • Vanwaar komt die angst?  …  

Dergelijke gesprekken voer je best op een ontspannen moment in de loop van de dag – niet vlak voor het slapengaan. Maak het probleem ook niet groter dan het is. Overdrijf het niet en begin er ook niet te vaak over. Leer je kind trucjes en strategieën aan om zijn angst beetje bij beetje te overwinnen.  Verwacht daarbij niet te snel te veel resultaat. Alle begin is moeilijk en elk stapje – hoe klein ook – is een overwinning.

Toch kan het zijn de angst zo groot wordt dat je kind onredelijk bang is en niet meer normaal functioneert als gevolg van zijn of haar angst. In dat geval is het raadzaam hulp in te roepen. Je kan daarvoor terecht bij je arts of kinderarts.

Lees ook meer over de ontwikkeling van je kindje op: Papaworden.be en babyplaza.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten