zondag 29 september 2013

Eerste 5 weken zwangerschap


Week 1
Er is nog niet echt spraken van een zwangerschap, maar bij een zwangerschap wordt uitgegaan van de datum van de laatste menstruatie. In deze week vind je menstruatie plaats, over ongeveer twee weken zal er een eisprong plaatsvinden, je bent dan vruchtbaar en waarna een zwangerschap kan ontstaan. Van de 1ste tot de 14de dag rijpt er een eitje in de eierstokken. Rond dag 14 is dit eitje rijp en vindt er een eisprong plaats

Week 2
Er is in deze week nog niet echt spraken van een zwangerschap. Je menstruatie is net achter de rug. Je eisprong zal over ongeveer een week plaatsvinden, waarna er een zwangerschap kan ontstaan. Maar als je zwanger bent dan is dit de tweede week.

Week 3
Je baby is nog minder dan 1 mm groot. In deze week zal waarschijnlijk je eisprong plaatsvinden. Een eicel maakt zich vrij uit een van de twee eierstokken en begint zijn reis naar de baarmoeder. Een zaadcel heeft nu 12 tot 24 uur de tijd om het eitje te bevruchten. De reis gaat via de eileider, en zal hier 300 miljoenen zaadcellen tegen komen, maar één zaadje kan het eitje bevruchten, hierna wordt de eicel hermetisch afgesloten voor anderen. Als het eitje wordt bevrucht door een zaadcel begint het zich direct te delen en vervolgd zijn weg, al gauw wordt het een trosje van tientallen cellen. Het bevruchte eitje heeft nu 64 chromosomen, wat de blauwdruk van jouw kindje is zoals het er later uit komt te zien en hoe het zich ontwikkeld.

Zo’n dertig uur naar de bevruchting deelt het bevruchte eitje zich in twee identieke cellen, na tien uur delen de cellen zich weer, naar vier cellen. Na drie dagen zijn er zestien cellen. Na vier dagen is het een hompje van meer dan honderd cellen. En naar zes dagen zijn het al honderdvijftig cellen. Het eitje word nu blastocyst genoemd en lijkt op een klein besje. Het bestaat uit twee lagen: de buitenste wordt later de placenta, de binnenste de baby. In de eerstvolgende dagen zweeft de blastocyst vrij rond in de baarmoeder en wordt gevoed met een soort melk uit de klieren van de baarmoederwand. Tegen het eind van de derde week begint het besje zich te hechten aan de verdikte baarmoederwand, wat we implantatie noemen.

Als dit gebeurd is, spreken we van conceptie. Ondertussen wordt door het hormoon oestrogeen en progesteron de baarmoeder gereed gemaakt zodat het bevruchte eitje zich kan innestelen, dit duurt ongeveer een dag of drie, en zolang duurt het ook voor het eitje in de baarmoeder is aangekomen. De innesteling van de eicel vind weer ongeveer vier dagen later plaats, dit gaat soms gepaard met een beetje bloedverlies, waardoor sommige vrouwen denken nog een lichte menstruatie gehad te hebben. Bij de bevruchting staat het geslacht van jouw kindje al vast. De foto hier is een bevrucht eitje van nog geen dertig uur na de conceptie.

Week 4
Je baby is nog minder dan 1 mm groot.In deze periode kan het vermoeden ontstaan dat je eventueel zwanger bent. Je zult binnenkort je menstruatie verwachten, en misschien heb je al enige tekenen wie kunnen wijzen op een zwangerschap. Je baarmoedermond veranderd in deze periode van rozerood naar blauwachtig, dit komt omdat deze door de hormonen meer doorbloed raakt. Je schaamlippen raken ook meer doorbloed en daardoor raken deze ook wat meer opgezwollen.
Sommige vrouwen hebben iets meer last van afscheiding, dit is heel normaal. In jouw baarmoeder heeft de boel ook niet stilgezeten, de cellen vermenigvuldigen zich in een razend snel tempo en gaan verschillende functies vervullen. De buitenste laag cellen rond het embryo vormt een soort wortel die vanuit de baarmoederwand de basis wordt van de placenta. Intussen groeperen de binnenste cellen zich in twee, dan drie lagen, die later zullen uitgroeien tot verschillende lichaamsdelen van je baby. Andere cellen ontwikkelen zich tot het vruchtvlies.

Aan het eind van de week heeft het embryo zich geheel in de baarmoederwand genesteld. Langzaam aan wordt de placenta en dooierzak gevormd, waaruit de embryo bloedlichaampjes kan vormen, ook wordt er een begin gemaakt aan het ontstaan van de baby. Een hele belangrijke week waarin niks mag misgaan. Hoe moeilijk het ook is om je vermoeden te bevestigen, het doen van een zwangerschapstest heeft bij 4 weken zwangerschap nog echt geen zin. De embryo geeft een hormoon af dat zorgt dat jij geen menstruatie krijgt.

Week 5
Je baby is ongeveer 2 mm groot. In deze week ben je voor het eerst overtijd. Vanaf nu zou je een zwangerschapstest kunnen doen, je kan je ook opgeven voor moeders voor moeders, die dan deze test voor je doen (meer info. hoofdstuk Moeders voor Moeders). Je baby heeft nu ongeveer de grote van een rijstkorrel, en heeft een soort staartje, er is een begin van het ruggenmerg en hersenen, ook het begin van het hartje vind deze week plaats. Het eerste stadium in de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel is de de vorming van een groef in de bovenste laag cellen aan het staarteinde van het embryo. De cellen bollen op en vormen de holle zenuwbuis. Het ene einde van die buis groeit uit tot de hersenen, het andere tot het ruggenmerg. Er ontstaan ook stukken weefsel die later de ruggengraat, de ribben en buikspieren zullen worden.

Vanaf dag 21 na de conceptie begint het hartje te kloppen. Als je ziet wat voor belangrijke dingen er zo in het begin al worden aangelegd, kun je misschien wel begrijpen, dat het zeker nu heel belangrijk is te letten op een aantal zaken zoals goed eten, niet roken, niet drinken, geen medicijnen zonder dat de arts weet dat je zwanger wilt worden etc, hierover meer info, in het hoofdstuk over gezondheid tijdens de zwangerschap. De baby is nu ongeveer twee millimeter groot.

Ondanks dat jouw buik nog plat is, begin je toch al verschillen te merken. Je hebt misschien al last van zwangerschapsverschijnselen als misselijkheid, meer plassen, sneller moe. Dat je sneller moe bent is niet zo raar, want jouw lichaam gaat 40% meer bloed produceren, en hier moeten jouw nieren heel hard voor werken. Jouw tepelhof wordt groter en donkerder, en je hebt waarschijnlijk ook wel last van gezwollen gevoelige borsten. Je hart gaat in deze periode 15 slagen per minuut sneller kloppen, en ook ga je 15% meer lucht in ademen. Ondanks dat je kindje dus zo klein is heeft het al een hele grote invloed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten